Debatt: Kjøttskam

Ta turen innom en gård, Sterri

Alle dyr skal ha det godt.

BØR BESØKE GÅRD: Aksel Braanen Sterri, jeg oppfordrer deg til å ta turen innom en gård, og se hvordan dyrene virkelig har det, skriver innleggsforfatteren.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BØR BESØKE GÅRD: Aksel Braanen Sterri, jeg oppfordrer deg til å ta turen innom en gård, og se hvordan dyrene virkelig har det, skriver innleggsforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Meninger

Alle dyr i norsk husdyrproduksjon skal ha det godt. Det tror jeg alle kan være enig om. Bildet Aksel Braanen Sterri maler i Dagbladet den 20. juli av hvordan norske husdyr har det, kjenner jeg meg ikke igjen i, verken som husdyrbonde eller som tillitsvalgt i Bondelaget.

Det stemmer heller ikke overens med det som kommer frem i Mattilsynets årsrapport. Der skriver de at dyrevelferden for landdyr er god, selv om det finnes utfordringer, at det er gode forutsetninger for å ivareta dyrevelferden i Norge, at de har god oversikt over dyrehold, og et godt samarbeid med næringsorganisasjoner.

Hos slaktegris er det noen utfordringer, dessverre. Mattilsynet meldte i sin rapport at de i 2018 fortsatt fant alvorlige avvik i Rogaland. Dette tar næringen på alvor, og det er derfor utarbeidet dyrevelferdsprogram for svin som regjeringen nå har bestemt at skal forskriftsfestes. Det er vi glad for. De som ikke følger lovverket ødelegger for alle. Vi kan ikke støtte produsenter som har dårlig dyrevelferd.

Dyrevelferdsprogrammene er relativt nye, og vi både håper og tror at de vil ha stor effekt på dyrevelferden. Det er også verdt å nevne at det er utviklet dyrevelferdsprogrammer for slaktekylling og kalkun, og at det arbeides for å få på plass tilsvarende programmer for alle produksjoner.

Jeg forstår at det kan ta tid å bygge opp igjen tilliten til norsk svineproduksjon etter Brennpunkt-dokumentaren. Likevel håper jeg vi kan holde oss til en saklig debatt basert på fakta og ikke antakelser.

Vi skal ikke glemme bøndene som står tidlig opp hver dag, steller dyra sine med respekt, og tar jobben sin på alvor. Det er helt klart flest av dem. Bønder som legger sin sjel i å sørge for at vi får god, trygg mat på bordet hver dag.

Aksel Braanen Sterri, jeg oppfordrer deg til å ta turen innom en gård, og se hvordan dyrene virkelig har det. Så kanskje du også ser, som meg, at det er mye annet i samfunnet vi heller bør skamme oss over enn å spise norsk kjøtt.

Det kan du gjøre med god samvittighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.