Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ta ungdom på alvor, FpU!

Det finnes ikke en aldersgrense for engasjement.

Vi er stolt av å være Norges største politiske ungdomsorganisasjon, svarer AUFs generalsekretær Ragnhild Kaski på kritikken fra FpU.  FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADET
Vi er stolt av å være Norges største politiske ungdomsorganisasjon, svarer AUFs generalsekretær Ragnhild Kaski på kritikken fra FpU. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADET Vis mer
Meninger

AUF er Norges største politiske ungdomsorganisasjon med våre 14 066 medlemmer. En av dem er May Britt. Hun er 15 år og kommer fra Vika i Lenvik kommune. Hun meldte seg inn i AUF da hun var 12 og ble styremedlem i sitt lokallag. Som 14-åring ble hun valgt til lokallagsleder for Lenvik AUF. May Britt har blant annet kjempet frem fortau i en trafikkfarlig sving i hjemkommunen og hennes hjertesak er psykisk helse hos barn og unge. Ja, May Britt er kanskje ung — men har mer engasjement enn de fleste.

I AUF har vi mange aktive medlemmer over og under 15 år, som er med å forandre sitt lokalsamfunn, Norge og verden hver eneste dag.

AUF verver medlemmer ved å fortelle om vår politikk. At vi kjemper for bedre busstilbud, mat i skolen, en bedre klimapolitikk, et fritt Palestina og mye mer. Likevel forsøker FpU å skape et inntrykk av at AUF benytter seg av «kyniske vervemetoder» og at ungdommene vi verver er for unge. Til tross for hva FpU gir uttrykk for: det finnes ikke en aldersgrense for engasjement.

Når AUF er ute og snakker med skoleelever velger en del å melde seg inn. AUF følger loven og innhenter alltid samtykke fra foresatte til de under 15 år. Dette gjøres ved at brev sendes til foresatte. Selv om brevet ikke alltid sendes samme dag, blir det alltid sendt.

Atle Simonsen burde også vite at AUF ikke får statsstøtte basert på medlemstall, for det gjør heller ikke FpU. Statsstøtte fordeles etter valgoppslutningen til moderpartiet. Frifondsmidlene man mottar fra Landsforeningen for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) baseres på medlemstall: antall medlemmer mellom 16 og 26 år som har betalt minst 50 kroner i kontingent. Dette vet Simonsen smertelig godt, da han selv er for gammel til å generere noen som helst økonomisk støtte til sitt eget ungdomsparti.

AUF har et introduksjonsmedlemskap som koster ti kroner og som gjelder i et år. Det har vi fordi vi ønsker en lav terskel for å engasjere seg politisk, og vi ser at 10-kroners medlemskapet vårt bidrar til nettopp det.

Det hender rutiner blir brutt. Men å trekke konklusjoner utfra enkeltsaker, er som om at jeg skulle trekke konklusjoner om FpUs medlemsverving utfra for eksempel saken om de 23 indiske statsborgere (bosatt i India) som ble vervet av tidligere FpU-leder Himanshu Gulati. Det gjør jeg ikke, og det burde Atle Simonsen holde seg for god for.

Vi er stolt av å være Norges største politiske ungdomsorganisasjon. Det skaper mangfold, og det gjør at vi får gjennomslag for vår gode politikk. Vi er stolte av alle våre medlemmer som har valgt å engasjere seg for et bedre samfunn, uansett om de er 14 eller 28. At ungdom engasjerer seg er utelukkende positivt, uansett om de velger å gjøre det hos FpU eller AUF.  Jeg håper de under 15 som velger å melde seg inn i FpU ikke blir møtt med den samme nedlatende holdningen som Simonsen viser i sin kronikk. Ta ungdom på alvor, FpU!