<b>IKKE GITT AT MAN ER FRISK:</b> At en kropp fungerer er et privilegium og ikke noe en bør kødde med, skriver Trine Bækkevar Semb. Foto: Privat
IKKE GITT AT MAN ER FRISK: At en kropp fungerer er et privilegium og ikke noe en bør kødde med, skriver Trine Bækkevar Semb. Foto: PrivatVis mer

Ta vare på sommersjelen – glem sommerkroppen!

Hvem er det du strever deg ihjel for?

Meninger

Begrepet «sommerkroppen» er latterlig sa professor Jorunn Sundgot-Borgen til Budstikka søndag . Hun sier at «sommerkroppen» kan være starten på noe veldig vanskelig for en god del og mener det er på høy tid å få bukt med kroppspresset. Jeg er enig og har ruget lenge på temaet.

Jeg skjønner at man vil føle seg vel når man skal kle av seg. Å bruke alt av kapasitet til å følge streng diett og trene som besatt for å se både tynn og trent ut til sommeren, kan jeg også forstå hvis man er ung og lar seg påvirke av venner, media og de voksne rundt seg i dag.

Fokuset på veldreidhet har vokst seg enormt.

Jeg bare spør – hva hjelper det å bli så perfekt i kroppen? Hva skal du med en tynn og definert kropp? Hvem er det du strever deg ihjel for? Og hva fører det til?

For det første vet jeg ikke om folk ser det. Og hvis de ser det, hvem er de? Og hvem bryr seg om hva folk tenker om din kropp? Hva får du igjen for det?

For det andre vet jeg ikke hvor verdt det er å perfeksjonere seg for de som måtte bedømme deg ut i fra kropp og utseende. De viktige personene i livet ditt er jo glad i deg uansett. Om du skulle miste en beundrer, kjæreste, venninne eller et familiemedlem fordi sommerkroppen din ikke innfridde tror jeg det er et tap du er tjent med. Men det skjer jo ikke!

Det som derimot kan skje er at du mister nære rundt deg fordi du «forsvinner». Fordi du går så opp i kroppshysteriet, bruker all tiden på det og mister deg selv. Så mye at dine kjære mister deg.

Hvis du streber etter den perfekte kroppen og driver rovdrift med deg selv over tid, er også sjansen stor for at du ikke får det noe bra med deg selv. At du er mye lei deg, tung og trist. At misnøyen og følelsen av mislykkethet ligger utapå. At du er sliten, humørsyk, vanskelig å snakke med og nå inn til.

Den perfekte kroppen kan i verste fall støte vekk venner i stedet for å imponere dem og gjøre deg vellykket og populær.

Har det gått langt nok, går slike fornuftsord fra en blogger rett inn av det ene øret og ut det andre.

Har det gått for langt, er kanskje heller ikke «sommersjel»-saker i media, alvorsprat med mamma og pappa eller en årskontroll hos helsesøster tilstrekkelig.

Da må du innse at det har gått for langt, ville gjøre noe med det, oppsøke hjelp og ta i mot hjelp.

Håper du gjør noe dersom du går gjennom sommeren tynn, trent og trist!

Å være sunn, fysisk aktiv og i form er ikke å forakte. Og å være frisk er faktisk ikke noe en bør ta for gitt.

At en kropp fungerer er et privilegium, og ikke noe en bør kødde med.

Ta vare på sommersjelen – glem sommerkroppen!

Trine Bækkevar Semb er utdannet personlig trener og har tidligere vært fagekspert på Vektklubb hos VG.
Trine Bækkevar Semb er utdannet personlig trener og har tidligere vært fagekspert på Vektklubb hos VG. Vis mer

Innlegget er opprinnelig publisert på bloggen Trines treningsglede.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.