Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ta vel imot Dalai Lama

Ingress

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprismottaker Dalai Lama kommer på Norgesbesøk i mai i år, etter invitasjon fra Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn. Det er i år 25 år siden Tibets åndelige leder mottok Nobels fredspris. Men det er høyst usikkert om norske myndigheter kommer til å delta i jubileumsfeiringen. Kina har allerede uttrykt raseri over besøket. Kina er imot enhver form for offisielle møter mellom Dalai Lama og offentlige tjenestemenn fra andre land, slik en talsperson fra kinesisk UD uttrykte seg da det kommende besøket ble kjent. Og spesielt imot møter mellom Dalai Lama og norske tjenestemenn, vil vi tro.

Forholdet mellom Norge og Kina er som kjent iskaldt, eller noe i nærheten av ikke-eksisterende, etter at dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Fredsprisen i 2010. Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide verken ville eller maktet å formulere noe som minnet om en unnskyldning overfor kineserne. Optimismen knyttet til Kina-kjenneren Børge Brende har vist seg å være fruktløs. Forholdet er like iskaldt. Noen opptining i tiden rundt Dalai Lama-besøket kan vi bare glemme.

Norske myndigheter befinner seg i en kattepine. Hvem skal ta imot Dalai Lama og hvorledes? Representanter fra Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker at han skal inviteres til Stortinget. Fra regjeringshold sier statsekretær i UD, Morten Høglund, at man der ikke har mottatt noen invitasjon. Men Dalai Lamas oppgave er ikke å invitere; han møter dem han selv blir invitert til. Og han er omhyggelig med å unngå å skape konflikt.

Men konflikt blir det uansett. Da statsminister David Cameron mottok Dalai Lama privat i London i 2012, resulterte det i full stans i alle bilaterale møter på ministernivå. Press fra Kina medførte også at Dalai Lama unnlot å søke visum til Sør-Afrika i forbindelse med Nelson Mandelas begravelse nylig. Tendensen til å prioritere handel framfor samvittighet og moral, øker over hele verden. Kina vet å bruke sine økonomiske muskler. Akkurat nå har Norge lite å miste ved å ta imot Dalai Lama med den verdighet han fortjener. Uansett kan vi ikke være bekjent av å la oss diktere av Kinas dårlig skjulte trusler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!