Tabloide katter

Søt familiefilm om katter som blir journalister.

FILM: Historien om Minoes, katten som får i seg et skummelt heksebrygg og blir menneske, er en litterær klassiker for barn i Nederland. Boka er skrevet av Annie M.G. Schmidt, en lokal Anne-Cath. Vestly, og er nå blitt en lun og litt naivistisk barnefilm.

Surrealistisk

Det fine med Vincent Bals «Operasjon mjau» er at den ikke er overdynget med spesielle effekter. Historien er såpass surrealistisk at et Hollywood-selskap med digre budsjetter nok ville gnidd seg i henda og smurt på med imponerende Disney-fakter. Men her serveres magien som det den er: eventyr og innbilning og tøys og tull, og det holder lenge.

Det handler om den håpløse journalisten Tibbe (Theo Massen, dubbet av Håvard Bakke) som aldri klarer å grave fram en nyhet før han en dag får øye på ei jente i toppen av et tre. Hun er egentlig kattungen Minoes, skremt dit av en hund, men iført grønn kåpe og høyhælte sko. Carice van Houten (dubbet av Janne Formoe) illuderer vakkert som pus, også i samspill med virkelige katter. Tibbe utnevner Minoes til sin assistent, og hun etablerer et nettverk av katteinformanter. Snart begynner nyhetsscoopene å materialisere seg.

A4-preg

Selve intrigen er en smule A4-preget; det er den klassiske om industriskurken som fører hele byen bak lyset og blir avslørt som den korrupte miljøkriminelle kattehateren han vitterlig er. Litt skummel lyd underveis, men i barnefilmer går det jo godt med de gode.