Tabu å snakke om fiskevelferd?

Faktum er at intet annet «husdyr» i norsk matindustri er i nærheten av å ha så mange og alvorlige helseproblemer som oppdrettslaksen.

SMERTEFULLT LIV: Oppdrettslaksen lever et helvete under overflaten og sliter med pankreassykdom, bukhinnebetennelse, hjertesprekk og virussykdommer, skriver Karen Frivik fra Dyrevernalliansen. Foto: Torolf Engen
SMERTEFULLT LIV: Oppdrettslaksen lever et helvete under overflaten og sliter med pankreassykdom, bukhinnebetennelse, hjertesprekk og virussykdommer, skriver Karen Frivik fra Dyrevernalliansen. Foto: Torolf EngenVis mer
Debattinnlegg

Det er bra at Dagbladet har avdekket risikoen ved å spise oppdrettslaks. Men hvilke forhold skjuler seg bak livsløpet til denne fisken som nå er blitt oppsiktsvekkende fet og syk?

Faktum er at intet annet «husdyr» i norsk matindustri er i nærheten av å ha så mange og alvorlige helseproblemer som oppdrettslaksen. I fjor døde 37 millioner laks hovedsakelig som følge av fæle sykdommer. Bør vi bry oss? Ja.

En stor andel av denne fisken gjennomlever trolig et lite helvete like under overflaten. Det er vitenskapelig dokumentert at fisk føler smerte, frykt og stress. Laks er en høyt utviklet fiskeart. Den kan høre forskjell på musikksjangrer og ha glede av lek. Som små lever de sammen med sin egen familiegruppe og gjenkjenner hverandre på lukten. Som voksne og gyteklare bruker de sin enorme kraft til å forsere lange distanser, fosser og stryk for å vende tilbake til nøyaktig den kulpen der de selv ble klekket ut.

I oppdrettsmerdene er den individuelle laksen tvunget til et liv som stimfisk, der den svømmer rundt og rundt uten mulighet for å bruke sine grunnleggende instinkter. Der pådrar den seg en rekke alvorlige lidelser. Bukhinnebetennelse er vanlig og varer gjerne livet ut, en lidelse som hos mennesker gir uutholdelige smerter. Vaksinen som settes i buken på all ungfisk forårsaker også sammenvoksing av organer, med alle de problemer det måtte medføre.

I fjor var det rekordår for den svært smittsomme lidelsen PD, eller pankreassykdom. Sykdommen kjennetegnes av at fisken slutter å spise, trolig på grunn av smerter i magen. Lammelse i spiserørsmuskulatur gjør at den ikke lenger greier å svelge, og etter 2-3 uker dør den. Sykdommen sprer seg nå urovekkende raskt, ifølge Veterinærinstituttet. I 2000 ble det påvist 11 tilfeller, i fjor fant man 137 utbrudd.

Tilfellene av hjertesprekk er rekordhøyt. Virussykdommen ødelegger sirkulasjonssystemet og gjør at hjertet sprekker. Lakselusa er også et vedvarende problem, der den borer seg inn i den tynne huden rundt munn, gjeller og ellers på kroppen, og skaper dype kjøttsår som kan ta knekken på den stakkars laksen. Opplevelsene må være redselsfulle.

Dyrevernalliansen er kjent med at flere veterinærer er bekymret for fiskens velferd, men debatten uteblir. Lov om dyrevelferd gjelder også for fisk, med rett til et liv uten smerte og med naturlig utfoldelse. Men fiskeriministeren har sluppet billig unna.

Oppdrettsnæringen bør avvikles. Den medfører grovt dyreplageri, forbruker mer mat enn den produserer, truer villaksens eksistens, dreper skjelldyr og truer, slik Dagbladet forteller, også folkehelsa. De få mangemilliardærene som i dag håver inn på denne elendigheten greier sikkert å finne seg noe annet å gjøre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.