- Tabu å være kristen

Albumklare Gabrielle om troen, kjærlighetssorg og debutplata

KJÆRLIGHETSÆRLIGHET: - Det beste jeg vet er å ikke ha følelser for noen. Da trenger du ikke forholde deg til at det kan gå dårlig, sier albumklare Gabrielle Leithaug. Albumet Mildt Sagt slippes på fredag og handler utelukkende om kjærlighetstrøbbel. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
KJÆRLIGHETSÆRLIGHET: - Det beste jeg vet er å ikke ha følelser for noen. Da trenger du ikke forholde deg til at det kan gå dårlig, sier albumklare Gabrielle Leithaug. Albumet Mildt Sagt slippes på fredag og handler utelukkende om kjærlighetstrøbbel. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Greia er at jeg er så ekstremt lidenskapelig, sier artisten Gabrielle Leithaug (27).

- Helt fortapt Plateklar og opplagt skarrer hun i vei som om hele Bergen by har tatt bolig bak i ganen hennes.

- Og spesielt når det kommer til kjærlighet, fortsetter hun.

- På bare et øyeblikk kan jeg gå fra å sveve rundt, til å føle meg helt fortapt og på vei til grunne. Det er ganske intenst.

Intens er også Leithaugs fanskare. Til slutt var det så mange som tok oppfordringen fra fjorårets megahit «Ring Meg», at hun ble nødt til å skaffe seg hemmelig telefonnummer.
Over 80 000 eksemplarer er solgt av den spellemann-nominerte låta, et tall hun selv mener er et sted mellom astronomisk, astrologisk og jækli stort. Gabrielle har det siste året blitt en liten bergensbølge i seg selv.

Guttetrøbbel Kommende fredag slippes Leithaugs debutplate «Mildt Sagt», der det gjennomgående temaet er kjærlighetssorg og turbulente forhold. Selv vil hun ikke kommentere privatlivet sitt ut over at tekstene er basert på egne erfaringer.

- Er det virkelig så ille?

- Det er din tolkning. Jeg kan jo hente frem følelsen av kjærlighetssorg, selv om jeg ikke er midt oppe i det, og det jeg synger om er en type følelser som ofte sitter veldig dypt. Men jeg er veldig takknemlig for alle erfaringene jeg har. Det har gjort meg til den jeg er, og det kommer faktisk mye bra musikk ut av tragiske kjærlighetshistorier.

- Hva om du havner i et forhold der alt er bra?

- Da får vi bare håpe det tar slutt fort så jeg ikke får skrivesperre, sier Leithaug og ler.

Takker gud I albumheftet takker Leithaug kollegaer og familie, men hun retter også en takk til Gud.

- Her i Norge har folk et veldig merkelig forhold til det å være kristen. At det nærmest er tabu å si til Gud at du er takknemlig for at du lever, men det er jeg virkelig, sier hun.

- Er troen en støtte for deg når du har det tungt?

- Jeg vil ikke sitte her å snakke om troen min, men det sier seg selv at tro betyr veldig mye for meg. Som jeg skriver i heftet: Jeg tror ikke jeg ville vært her hvis det ikke var for Gud.

- Lei av coverlåter Med singelen «Ring Meg», klarte Leithaug det et utall andre Idol og X factordeltakere før hun har drømt om. Nå er hun glad for at hun står på egne artistben.

- Etter Idol følte jeg meg ferdig med den type ting, og jeg var egentlig lettet når jeg røk ut av X factor. Det var deilig å ikke måtte synge flere coverlåter. Og jeg er veldig takknemlig for at den suksessen jeg har opparbeidet meg nå, ikke er på bakgrunn av at jeg har vært med i et reality-show, sier hun.