Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tabu-Abus innvandrer-guide til norsk jul

- Mitt råd til alle nye landsmenn: Ligg unna gløgg.

(Dagbladet): Norsk-pakistaner Abubakar Hussein, best kjent som «Tabu-Abu», forstår seg ikke helt på jula. Komikeren, som var aktuell med «Adventslekene» på NRK i førjulstida, sier det jula virker til å være bevisst lite inkluderende.

- De planla jula for å ikke ha med svartinger, sier Abu.

Etter å ha gjort seg bemerket med syrlige kommentarer på Twitter, ble Abu kontakta av NRK ifjor med spørsmål om han ville lage sin egen tv-serie på nett for statskanalen. Det takket han ja til, og «Tabu med Abu» var et faktum. Serien tok opp spørsmål knytta til integrering, innvandring og hverdagsrasisme, og hadde en rekke kjente ansikter på gjestelista.

Se video hvor komikeren forteller sin versjon av juleevangeliet øverst i saken!

Dagbladet ba Abu, som har gjort karriere av å påpeke kulturforskjeller mellom etnisk norske og innvandrere, å lage en guide til hvordan nye landsmenn kan forstå norsk jul. 

1. Treet er ikke Jesus - For det første man må vite er at treet ikke har noe med Gud eller Jesus å gjøre. Men det virker jo sånn, siden dere går rundt treet og behandler det nesten som en Gud, sier Abu.

Han mener det er helt absurd å hente ting fra skogen og plassere det i stua.

- Ting som vokser i skogen, passer best i skogen. Jeg forstår ikke hvorfor man må ha et tre å se på for å huske på at Jesus ble født, sier han.

2. All maten har gris i seg - Nummer to: Den norske julematen virker som den er laga for at muslimer ikke skal spise den. Gris, gris, gris - overalt. Det er ekkelt, raser han.

- Hva med pinnekjøtt eller smalahove - mange spiser jo det?

- Er det pinnekjøtt, så kan du banne på at den er røkt på grisefett, og smalahovet er sikkert rulla i grisehår eller noe sånt. Selv liker jeg den norske retten taco best - det synes jeg er god julemat. Eller kebab med Thousand Island og hermetikk-mais. 

3. Gløgg er bare varm saft - Og så gløgg, da, sier Abu, som tydeligvis har blitt varm i trøya nå.

- Gløgg er det rareste jeg har drukket. Det er jo egentlig varm saft, men med masse nøtter oppi. Mitt råd til alle nye landsmenn - ligg unna gløgg. Livsfarlige greier, ikke godt.

4. Nordmenn liker egentlig ikke familien sin At jula er en stor familiehøytid, vil ikke den nå gløgghatende komikeren være med på heller.

- I jula treffer jo mange nordmenn hele familien sin, og det er bra - men dere må jo fylle en kveld full av alkohol og gaver for å holde ut å være med hverandre i noen få timer. Og så ses dere ikke før neste år igjen. Mine fettere og kusiner er som brødre og søstre, jeg ser dem hele tida, hver dag. Jeg forstår ikke at nordmenn ikke vil være mer sammen med familien sin, sier han.

5. Jula handler om å få Norsk-pakistanske Abu sier at de som er nye i Norge og skal forsøke å passe inn i norsk julefeiring, også må forstå at jula handler om penger, ikke om religion.

- Mange innvandrere er redd for jula, for de tror det er en kristen feiring, men den har jo ingenting med kristendom å gjøre! Det handler om penger og materialisme. Nordmenn liker dyre ting, dataer og sånne ting. Der er vi pakistanere veldig like, for vi liker også bling og ting vi kan skryte av på sosiale medier.

- Sånn sett passer jo jula mange innvandrere veldig godt, legger han til.

6. Julenissen er et mannesvin I førjulstida i år har Abu vært med på «Adventslekene» på NRK.no. En nett-serie med blant annet Egil Hegerberg og Robert Stoltenberg i de andre hovedrollene. Kanskje er det denne erfaringen som har gjort Abu ekstra oppmerksom på julas baksider.

- Jeg har heller aldri skjønt hvorfor julenissen kommer unna med å være så stygg mot damene, sier Abu.

HJELPER ANDRE FORSTÅ JULA: Abubakar Hussein.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HJELPER ANDRE FORSTÅ JULA: Abubakar Hussein. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du på?

- At han sier «ho, ho, ho» hele tida. Det er ikke bra å kaller damer for horer. Kvinneforeningen Ottar må komme på banen og ta fatt i dette - og det litt kjapt.

7. Julenissen er skummel - Og mens vi er igang med julenissen - hva er greia med at han liksom er så snill? Jeg tror mange innvandrere må vite at julenissen egentlig er en ekkel fyr sier Abu og fortsetter:

- Han reiser rundt, med falskt skjegg og får barn til å sitte på fanget sitt. En gammal tjukkas er han også. Det er ikke bra. For meg er julenissen like skummel som Abu Bakr al-Baghdadi, IS-lederen. Han er en annen mann med skjegg og lang kappe - men jeg vil ikke sitte på fanget hans av den grunn. 

8. Julebord er det viktigste med jula - Nordmenn flest ville nok heller droppa julaften enn å droppe julebordet, sier Abu, som legger til at han synes norske julebord kan bli litt vel heftige:

- Det er som russefeiring for voksne folk en gang i året. Og så er det så mange julebord - folk har julebord med gutta, jentene, jobben, gamlegjengen, ekskjærestene og alt sånt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media