Tafatt av Stoltenberg

Ingress

Meninger

Onsdag i neste uke skal statsminister Jens Stoltenberg møte USAs president Barack Obama i Stockholm. Statsministeren har sagt at han ser fram til møtet, og muligheten til å diskutere viktige saker, blant annet utenrikspolitikk. Det er utmerket. Da burde det også være naturlig om han tok opp spørsmål knyttet til overvåkingsskandalen som ble avslørt i sommer. Den viste at amerikanske myndigheter driver omfattende overvåking av europeiske borgere. Møtet med Obama i Stockholm er antakelig den siste anledningen Stoltenberg har for å skaffe et autoritativt svar på om overvåkingen også gjelder Norge og norske borgere.

Men alt tyder på at statsministeren kvier seg for å ta opp denne problemstillingen selv om den i øyeblikket er er den eneste uavklarte sak av stor betydning for forholdet mellom Norge og USA. Statsministerens kontor legger på telefonen når journalister spør om statsministeren vil sørge for at saken blir en del av samtalen rundt middagsbordet i Stockholm. «Det er svenskene som er vertskap og setter agenda», heter det. Så underdaning overfor svenskene har norske myndigheter knapt vært siden før 1905.

Statsministeren og hans parti er ikke kjent for å ha et avklart og prinsipielt forhold til overvåking. Og i den grad det har vært avklart, har partiet vært lite kritisk overfor overvåkerne og deres virksomhet. Vi som håpet at partiet hadde forandret seg på dette feltet siden Lund-kommisjonens rapport i 1996, ble skuffet da regjeringen tok standpunkt til EUs datalagringsdirektiv i fjor. Skuffelsen er ikke mindre nå.

Arbeiderpartiet er ikke alene om å innta en svak posisjon overfor USA i dette spørsmålet. Med noen få hederlige unntak, hvorav Venstres Trine Skei Grande er ett, er politikerne tause. Valgkampen er fullstendig fri for debatt om avsløringene. Dette står i grell kontrast til andre land, som Tyskland der dette er blitt et av valgkampens heteste temaer, og Frankrike, der presidententen i sterke ordelag har kritisert USAs overvåking. Det samme har for øvrig også EUs utenriksansvarlige.

Det bør være i norske myndigheters interesse å få avklart disse spørsmålene på vegne av landets borgere. USAs ulovlige overvåking bør belyses, beklages og stanses.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.