OPPDATERING: Slike poster vil ikke lenger bli like synlige på Facebook. Illustrasjonsfoto: Facebook
OPPDATERING: Slike poster vil ikke lenger bli like synlige på Facebook. Illustrasjonsfoto: FacebookVis mer

Facebook

«Tagg en venn som...». Slike innlegg vil ikke lenger dukke opp i Facebook-feeden din

Facebook går til angrep mot engasjement-agn.

(Dagbladet): Du har kanskje lagt merke til at det stadig dukker opp innlegg på Facebook som ber deg om å like eller kommentere dersom du kjenner deg igjen, er enig i noe, eller tagge en venn som som bare må få det med seg?

Disse postene skal Facebook nå begynne å nedgradere slik at de ikke lenger vil dukke opp like ofte i feeden din.

Lik hvis...

Etter å ha mottatt en masse tilbakemeldinger fra irriterte Facebook-brukere, har det sosiale nettverket bestemt seg for å nedkjempe det de kaller «engasjement-agn».

AGN: Facebook deler innleggene opp i forskjellige typer «agn». Her er «tagg-agn» og «kommentar-agn». Illustrasjonsfoto: Facebook
AGN: Facebook deler innleggene opp i forskjellige typer «agn». Her er «tagg-agn» og «kommentar-agn». Illustrasjonsfoto: Facebook Vis mer

- Folk har fortalt oss at de misliker Facebook-innlegg som inneholder spam, og som egger dem til å samhandle med likerklikk, delinger, kommentarer og andre handlinger, opplyser Facebook til Dagbladet.

- Denne taktikken kjent som «engasjement-agn», prøver å utnytte vår nyhetsoppdateringsalgoritme ved å skape stort engasjement for å nå et enda større rekkevidde. Denne uka starter vi derfor med å nedgradere individuelle innlegg fra folk og sider som bruker engasjement-agn, sier de videre.

Gjelder også i Norge

Facebook skriver også til Dagbladet at de har vurdert og kategorisert hundretusenvis av innlegg for å informere en maskinlæringsmodell som kan skille forskjellig typer engasjement-agn.

- Vi annonserer i dag en endring i rangeringen av nyhetsoppdateringen for å bekjempe engasjement-agn. Selv om dette i utgangspunktet er på engelsk, vil andre språk følge etter hvert, noe som også gjør det viktig for brukere i de nordiske landene.

Innlegg som spør folk om hjelp, råd eller anbefalinger vil ikke bli negativt påvirket av denne oppdateringen. Det kan for eksempel være en sirkulerende savnet-barn-rapport, innsamling av penger til en sak eller å spørre om reisetips, skriver Facebook i en pressemelding.