KOMMENTARER

KINA-TAIWAN

Taiwan i stadig strammere skvis

Kina gjør alt for å isolere «utbryterprovinsen» Taiwan fra verdenssamfunnet.

Taiwan i stadig strammere skvis
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kina bruker de velkjente knepene kjepp og gulrot mot alle som ikke anerkjenner at Taiwan er en del av Folkerepublikken. Gulroten dingler stadig foran nesene på de nasjonene som fortsatt opprettholder diplomatiske forbindelser med Taiwan. Det blir stadig færre. For et par uker siden kunngjorde Den dominikanske republikk at landet bryter båndene med Taiwan. Dermed er det bare 19 land igjen.

I uttalelsen fra Den dominikanske republikk kan man lett gjenkjenne kravene fra Beijing i formuleringen: « … anerkjenner at det finnes bare ett Kina i verden, og Taiwan er en uavhendelig del av kinesisk territorium». I fjor var det Panama som uttalte nøyaktig det samme.

At Beijing bruker sin status som økonomisk stormakt på å skvise Taiwan til underkastelse, kan man også lese av uttalelsen til de frafalne Taiwan-vennene. Avgjørelsen om å droppe Taipei til fordel for Beijing, vil være «usedvanlig positiv for framtida til vårt land», som den dominikanske utenriksministeren sa nå i mai. Det er dette som kalles kinesisk dollar-diplomati. Gulroten er investeringer, gjerne i infrastruktur, havner og jernbane.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer