<strong>Får kritikk:</strong> Riksrevisjonen kritiserer Kulturdepartementet for å ikke ha sørget for en tilfredsstillende forvaltning av Kultrrådets millioner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Får kritikk: Riksrevisjonen kritiserer Kulturdepartementet for å ikke ha sørget for en tilfredsstillende forvaltning av Kultrrådets millioner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Tajik får refs av Riksrevisjonen

- Vet ikke hvordan kulturmillioner blir brukt, og roter med dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det foreligger ikke en samlet oversikt over om prosjektene som det er gitt tilskudd til, blir gjennomført som forutsatt.

Det konkluderer Riksrevisjonen med i sin undersøkelse av tilskuddsordningen i Norsk kulturråd.

- Ikke godt nok Kulturrådet, Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde bevilger årlig 580 millioner kroner til kunst og kultur gjennom ulike støtteordninger, og Riksrevisjonen mener det verken er god nok oppfølging eller nok informasjon om hvordan tilskuddene blir brukt.

- Det gjør det svært vanskelig å si om tilskuddene bidrar til å nå de målene og resultatkravene som er satt, heter det i rapporten.

Riksrevisjonen peker på det de mener er svakheter i tilskuddsforvaltningen, blant annet skal saksbehandlingen ikke være tilstrekkelig dokumentert.

Dokumentrot Årsaken er at antall søknader har økt betydelig og at store deler av saksbehandlingen utføres manuelt.

- Begrunnelse for avslag eller støtte er derfor ikke tilstrekkelig dokumentert i et betydelig antall saker, skriver Riksrevisjonen, men legger til at det i løp av året skal tas i bruk et elektronisk søknads- og saksbehandlingssystem som kan bedre dette.

Departementet får refs Ansvaret blir plassert hos Kulturdepartementet, som ifølge undersøkelsen ikke har sikret en tilfredsstillende forvaltning av tilskuddene, som altså er på flere hundre millioner kroner i året.

- Kulturdepartementet burde ha tatt initiativ til nødvendige forbedringstiltak på et tidligere tidspunkt, skriver Riksrevisjonen.

- Ikke helt i mål - Rapporten peker på en del utfordringer, som går både på geografisk spredning av tilskuddene, svakheter i forvaltning, og oppfølging og informasjon, sier Kjersti Stenseng, statssekretær i Kulturdepartementet, til Dagbladet.

- Dette er viktige problemstillinger som både vi og Kulturrådet er klar over og har et sterkt fokus på, sier hun.

- Hvorfor har dere ikke sørget for det Riksrevisjonen kaller «en tilfredsstillende forvaltning av tilskuddene»?

-Kulturrådet har gjennomgått store endringer, og blitt tilført store faglige og økonomiske oppgaver. Både tilskuddsordningen og søknadsmengden har vokst betydelig, og det viktigste verktøyet for å håndtere det, er det elektroniske saksbehandlingssystemet som vi ennå ikke er helt i mål med, sier hun.

- Hvorfor begynte dere ikke tidligere?

- Det tar tid å implementere det, men vi er helt enige med Riksrevisjonen i at det er viktig at det kommer på plass raskt, og det jobber vi hardt for å få til. Alt som påpekes av svakheter i denne rapporten tar vi på fullt alvor.

- Vil Kulturrådet få økte ressurser til å håndtere søknadsmengden?

- Vi mener det mest effektive tiltaket for å sikre en effektiv og kvalitetsmessig god forvaltning er å få på plass det nye elektroniske systemet. Men så må vi også se om de trenger andre ressurser, deriblant administrative.

- Tidenes modernisering - Kulturrådet har vært forberedt på Riksrevisjonens kritikk. Derfor er vi i gang med å implementere det største og mest omfattende moderniseringsprosjektet i Norsk kulturråds historie. Vi digitaliserer hele tilskuddsforvaltningen slik at kunnskapen om vår virksomhet blir enda mer tilgjengelig for offentligheten. I tillegg skal vi gjøre det enklere for alle søkere, sier direktør i Kulturrådet, Anne Aasheim.

Aasheim sier at Riksrevisjonen peker på at antall søknader er fordoblet i perioden (2006-2012) uten at saksbehandlerkapasiteten er styrket.
 
- Vi er hardt presset og tilskuddsforvaltningen er svært sårbar, sier hun og understreker at det det omfattende moderniseringsarbeidet som er igangsatt bidrar til at deler av Riksrevisjons kritikk allerede er besvart.
 
- Men vi kan alltid bli bedre og ser fram til at vi har gjennomgående digital tilskuddsforvaltning på plass i løpet av 2014, sier Aasheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer