<strong>Jury:</strong> Knut Olav Åmås, Ratna E. Kamsvåg, Mina Gerhardsen og Martine Aurdal har kåret tolv av landets beste talere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Jury: Knut Olav Åmås, Ratna E. Kamsvåg, Mina Gerhardsen og Martine Aurdal har kåret tolv av landets beste talere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Ord og makt:

- Tajik har Obama-kvaliteter

Dagbladet kårer Norges tolv beste kvinnelige talere. Hadia Tajik er blant dem som imponerer mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De har ordet i sin makt, og makt med ord: Norges beste talere trollbinder forsamlinger og setter dagsorden. I forbindelse med 8. mars har Dagbladet kåret de tolv beste kvinnene. Med retorisk og språklig eleganse utmerker de seg alle som mektige og ledende stemmer i samfunnsdebatten.

–Gjennom åra har vi hatt mange ulike kåringer i Dagbladet, men denne viktige muntlige formen har vi aldri satt spesifikt søkelys på tidligere, sier Dagbladets debattansvarlige, Martine Aurdal.

Sammen med Knut Olav Åmås, Mina Gerhardsen og Ratna Elisabet Kamsvåg, har hun utgjort kåringas erfarne jury. Som tidligere redaktør for debatt, kultur og forskning i Aftenposten, samt en sving innom Kulturdepartementet som statssekretær, kjenner Fritt Ord-direktør Åmås taler-feltet godt. Det gjør også Gerhardsen, som tidligere taleskriver ved Statsministerens kontor og nå aktuell med boka «Å lykkes med taler» på forlaget Res Publica.

–Å kåre de beste kvinnelige talerne er med på å synliggjøre verdien av å være en god formidler av samfunnsperspektiv. Disse kvinnene er med på å løfte debattene og de gjør oss klokere, mener Gerhardsen.

Kamsvåg er retorikk-ekspert på BI, og mener folks forestilling av talere ofte er av en posisjonert mann på talerstolen med en dominerende stemme og et selvsikkert kroppsspråk.

–Denne kåringen er med på å nyansere dette bildet, sier hun.

For få kvinner på podiet

Det er påfallende få kvinner på listene over historiens og nåtidas viktigste taler. Det kan skyldes at talerstolen ofte følger sentrale posisjoner, som både før og nå tilfaller menn oftere enn kvinner. Eller det kan skyldes at kvinners ytringsrom av flere forsøkes snevret inn av trusler, hets og sosial kontroll.

Men mangel på talere, kan også skyldes mangel på anledninger. I fredelige og aksjonsløse tider, er det ikke talerstolen det kjempes fra.

Når noe står på spill

Dagbladets utkårede har likevel markert seg ved avgjørende anledninger, ofte under strekt press. Shabana Rehman Gaarders folketale ved Bjørnsonfestivalen i 2005, «Hjertets migrasjon», er ifølge juryen et slikt eksempel. Den kom i kjølvannet av skyting mot søsterens restaurant Rehmans og alvorlige trusler. Både anledningen og denne taleren tillater store ord i en skala vi sjelden ser i Norge. En avgjørende landsmøtetale fra Trine Skei Grande, og Anine Kierulfs mange prinsipielle forsvar av ytringsfriheten, er andre eksempler på gode taler.

<strong>Fem av vinnerne:</strong> Helga Byfuglien, Kristin Skogen Lund, Camilla Stoltenberg, Anine Kierulf, og Shabana Rehman Gaarder. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Fem av vinnerne: Helga Byfuglien, Kristin Skogen Lund, Camilla Stoltenberg, Anine Kierulf, og Shabana Rehman Gaarder. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Gode over tid

Dagbladets jury har lagt vekt på talernes kvalitet over tid. Samtlige på listen utmerker seg som talere som har levert på høyeste nivå i årevis. «Boblerne» i kåringa er derfor alle de viktige talene som står alene.

Alexandra Bech Gjørvs presentasjon av 22. juli-kommisjonens rapport vil gå ned i historien som en av de beste og viktigste offentlige framleggelser, men er for ensom i katalogen til å nå opp. Susanne Sundførs takketale på Spellemannsprisen i 2008 er et annet eksempel på en kort, men kraftfull bruk av podiet.

Juryens diskusjon gikk til tider høyt, men noen av kandidatene var det lett å bli enig om. Knut Olav Åmås løftet fram Hadia Tajik som en av landets desidert beste, fordi hun er både konkret og visjonær.

–Hun har Obama-kvaliteter, mener Åmås.

Øyeåpner

Kjønnsbalansen på landets talerstoler og konferanser er fortsatt for skjev. Men ikke av mangel på kvalitet.

– Dagbladets kåring gir deg landets tolv beste, men i underskogen gror det godt. Finn dem, oppfordrer Aurdal.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer