Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tajik må gripe inn i Munch-rotet

Som etterkommere av Edvard Munch ønsker vi at sentrale politikere nå griper inn i beslutningstakingen knyttet til lokalisering av nytt Munch-museum.

MUNCHS ARVINGER: «Vi anmoder på det sterkeste at Statsråden griper inn og bidrar til en løsning», skriver artikkelforfatterne. Fredag overtok Hadia Tajik kulturministerposten fra Anniken Huitfeldt. Foto: Melisa Fajkovic
MUNCHS ARVINGER: «Vi anmoder på det sterkeste at Statsråden griper inn og bidrar til en løsning», skriver artikkelforfatterne. Fredag overtok Hadia Tajik kulturministerposten fra Anniken Huitfeldt. Foto: Melisa Fajkovic Vis mer

Til statsråd Hadia Tajik. Som etterkommere av Edvard Munch ønsker vi at sentrale politikere nå griper inn i beslutningstakingen knyttet til lokalisering av nytt Munch-museum. Munch-samlingen må få det museet den burde hatt for mange, mange år siden. Den krevende og utmattende prosessen knyttet til plassering av et nytt museum er uheldig.

Vi ønsker at et nytt Munch-museum blir realisert uten unødvendige forsinkelser. Dette er en beslutning som er av så stor nasjonal interesse og betydning at den ikke bør overlates til lokalpolitikere i Oslo alene.

Da Edvard Munch døde i 1944 testamenterte han hele sin samling til Oslo kommune. Det dreier seg om ca. 1100 malerier, ca. 18 000 grafiske verk, ca. 4500 akvareller og tegninger, seks skulpturer, 92 skissebøker mm. Det tok 19 år å få et eget Munch-museum på Tøyen. Alle er enige om at museet i dag er for lite. Mindre deler av samlingen kan vises samtidig, og forskning knyttet til Munch og hans arbeider har i Norge vært begrenset grunnet manglende plass og kapasitet.

VANT: Spanske Herreros Arquitectos gikk til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum.  Foto: Herreros Arquitectos
VANT: Spanske Herreros Arquitectos gikk til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

Munch-museet på Tøyen har 120 000 besøkende i året. Munch-museet har selv beregnet at plassering av et nytt museum i Bjørvika vil innebære ca. 500 000 besøkende årlig.

Etter Oslo bystyre i 2008 besluttet at det framtidige museum skulle ligge i Bjørvika ble det utlyst en arkitektkonkurranse. Valget falt på Lambda og politikerne ga grønt lys for byggingen av dette i 2009. Det er allerede tre år siden og mye arbeid og penger er lagt ned i forhold til å realisere prosjektet. Etter det har debatten om plassering av nytt museum vært lite konstruktiv. Kaoset synes enda større nå enn da Frp og Arbeiderpartiet med flere før jul i fjor besluttet at byggingen av Lambda skulle skrinlegges. Politikerne ba om nye utredninger. Disse foreligger nå, men det er fremdeles lite som tyder på at vi skal få en beslutning om framtidig plassering.

Edvard Munch anses som en av verdens mest betydningsfulle kunstnere. Som familie er vi glade for at han valgte å testamentere sin store samling til fellesskapets beste. Samtidig synes vi denne arven kunne vært bedre forvaltet. I 1960 besluttet Oslo politikerne å rive Munchs hjem på Ekely. En ugjenkallelig beslutning som man i ettertid nok skulle sett ugjort.

Vi ber om at Statsråden bidrar til en framtidig bedre forvaltning av Munchs arv.

Lambda er det forslaget som i 2009 ble vurdert å være den beste løsningen for et framtidig museum. Per i dag kan Lambda realiseres raskere enn noen av de andre forslagene som ligger på bordet. Fagfolk på Munch-museet har vurdert Lambda til å være et faglig forsvarlig og godt museum for Edvard Munchs testamentariske gave. I tillegg er Lambda et arkitektonisk spennende prosjekt, sentralt beliggende i Oslo og en spennende ramme for Munchs kunst.

Lokaliseringen av et nytt Munch-museum er også en nasjonal oppgave. Vi anmoder på det sterkeste at Statsråden griper inn og bidrar til en løsning. Vi oppfordrer til at byggingen av Lambda støttes, at Munch blir tilgjengelig for flere enn i dag og at et nytt museum blir realisert så raskt som mulig.

• Les intervju med Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen her.


Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling