Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tajik om Anundsen-brevet: - Krast og irettesettende

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, mener justisministeren vakler.

BER OM ÅPEN DEBATT: Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, ønsker at justisminister Anders Anundsen (Frp) og generalsekretæren i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tar debatten offentlig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BER OM ÅPEN DEBATT: Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, ønsker at justisminister Anders Anundsen (Frp) og generalsekretæren i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tar debatten offentlig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uttalelsen kommer etter at Dagbladet omtalte brevet justisminister Anders Anundsen sendte til generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum. Skrivet er formulert på departementets brevpapir, og i brevet kommer det fram at statsråden ønsker et møte med presseprofilen.

LES OGSÅ: Det er på tide at han får et kallenavn: Lille-Erdogan

Grunnen er den skarpe kritikken hun kom med da Anundsen figurerte i en helsides annonse i Aftenposten i mars under tittelen «Samfunnssikkerhet». Selv om brevet ble sendt 16. mars, var det ikke mulig å finne i de offentlige postjournalene. Departementet skyldte på etterslep, men andre dokumenter som er datert samme dag, ble imidlertid offentliggjort i midten av forrige uke.

- Bekymringsfullt Nå melder flere politikere seg inn i debatten. Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Arild Grande, mener brevet til Anundsen viser at han vakler i grunnleggende demokratispørsmål:

- Det hadde vært nyttig om Anundsen fortalte åpent hva det er med den frie presse han er skeptisk til, og at presseorganisasjonene fikk forklart ham noen grunnleggende prinsipper, og gjerne i debatt. Det er bekymringsfullt med en justisminister som vakler i et så grunnleggende spørsmål som selve fundamentet for vårt demokrati, fortsetter han.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, sier til Dagbladet at det er legitimt og vanlig at statsråder har uformelle samtaler med journalister og representanter for medienorge, men at det er flere ting som gjør at nettopp denne saken får en annerledes karakter.

- For det første sender Anundsen et brev med en såpass krass ordlyd at det er vanskelig å forstå som noe annet enn en irettesettelse. For det andre var ikke brevet å finne i postjournalene, og for det tredje har vi Anundsens historikk med norsk presse som startet før han ble minister, sier Tajik til Dagbladet.

Hun refererer til episoden etter valget i 2013 da Anundsen bestemte seg for å boikotte Tønsbergs Blad, og satte fyr på et eksemplar av lokalavisa. I august 2015 lanserte han informasjonsfilmen «Trygghet i hverdagen». Filmen ble sterkt kritisert og ble av enkelte omtalt som nordkoreansk propaganda. Anundsen ble seinere bøtelagt for filmen.

Da Bergens Tidende rullet opp asylbarnsaken nektet Anundsen å la seg intervjue om saken i over 50 dager.

- Vakler Tajik stiller seg bak Arild Grandes oppfordring om å ta diskusjonen og møtet med Løken Stavrum offentlig.

- Samtalen han har tenkt skal finne sted, bør være åpen og synlig slik at alle kan se formålet, samt gi svar på hva det er Anundsen reagerer på, mener Tajik.

- Mener du, på lik linje med Grande, at Anundsen vakler i grunnleggende demokratispørsmål?

- Ja, han faller gjennomgående ned på feil side ved slike spørsmål, sier Tajik.

Anundsen har fått muligheten til å imøtegå kommentarene, men statsråden sier til Dagbladet at han ikke ser behovet for å kommentere saken utover svarene han ga tirsdag. I dag uttalte han imidlertid følgende til NRK:

- Det kunne vært tydeligere formulert at det er ment som en uformell invitasjon til dialog, men jeg må vel egentlig bare finne meg i at alt en statsråd skriver, kan bli tolket i beste og verste mening, sa justisministeren, og avviser at han kalte inn Løken Stavrum på teppet.

- Utrolig å få kritikk En lang rekke medieprofiler og politikere kommer med krass kritikk av ordlyden i brevet fra Anundsen.

Leder av Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, partileder i KrF, Dagrunn Eriksen, SVs Bård Vegar Solhjell, samt leder av Venstre, Trine Skei Grande var blant dem som ble forelagt brevet og fant det oppsiktsvekkende.

Anundsen svarte følgende da Dagbladet pratet med ham tirsdag.

- Jeg mener veldig sterkt at det er min rett og plikt å ha dialog med mange aktører, og mener det er fullstendig malplassert å se på dette som noen form for innkalling til møte. Dette er en vennlig invitasjon som jeg har forstått at Stavrum har takket ja til, og jeg ser fram til å prate med henne, uttalte Anundsen.

FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart