DEBATT

Debatt: Narkotiapolitikk

Tajiks Donald-politikk viderefører dagens klasseskille i ruspolitikken

Hvis ikke lovendringene blir både omfattende og konsekvente er min spådom at vi om ti år er tilbake på nøyaktig samme sted som nå.

KLASSESKILLE: Hadia Tajik mener det er greit å la de som virkelig sliter slippe bøter, men at pappagutter fra beste vest må betale dyrt for sine ungdommelige indiskresjoner, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
KLASSESKILLE: Hadia Tajik mener det er greit å la de som virkelig sliter slippe bøter, men at pappagutter fra beste vest må betale dyrt for sine ungdommelige indiskresjoner, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det skjer ting i norsk narkotikapolitikk. Episoden av Folkeopplysningen der både justisminister Anders Anundsen og Actis' Mina Gerhardsen blir totalt avkledd, har utløst en flom av forskningsbasert kritikk mot dagens lovgivning.

Tilsynelatende er vi midt i et paradigmeskifte, der Norge går fra å være en sterk støttespiller for status quo, med den straffbaserte ruspolitikken vi har forfektet i førti år, til en opplyst velferdsstat med individet i fokus. Jeg frykter imidlertid at skinnet bedrar.

Helseminister Bent Høie har sagt at fokus må skiftes fra straff til behandling. Vel og bra. Nøyaktig hva det innebærer får vi se når Høyres programkomite er ferdigjobbet og nytt program er vedtatt på Høyres landsmøte til våren. Det er ikke gitt at Høie får gjennomslag for særlig dristig politikk i et valgår der Høyre bærer staur allerede.

  • Les Bent Høies kronikk her

Arbeiderpartiet har på sin side laget en falmet kopi av Høies allerede utvaskede forslag. Hadia Tajik mener det er greit å la de som virkelig sliter slippe bøter, men at pappagutter fra beste vest må betale dyrt for sine ungdommelige indiskresjoner. Logikken har tatt ferie når helsepersonell skal innta avhørsrollen og avgjøre om det er fare på ferde, eller bare et spenningssøkende sprell fra den nervøse femtenåringen de intervjuer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer