Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tajiks sekulære republikk

Til dere som hetser Tajik. Dere argumenterer for et totalitært system.

Oslo, 20151110. Hadja Tajik (AP) møter pressen etter møtet med Statsministeren og de andre de parlamentariske lederne.
Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
Oslo, 20151110. Hadja Tajik (AP) møter pressen etter møtet med Statsministeren og de andre de parlamentariske lederne. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til dere som bruker tiden deres på å hetse en av Norges aller dyktigste politikere. Dere tar ikke bare feil, men dere er også tilhengere av et totalitært system hvis man skal ta hetsen deres på alvor.

Hadia Tajik har sagt til VG at hun er prinsipiell motstander av å la makt og posisjoner gå i arv. Mellom hatytringene, voldsoppfordringene og truslene mot Tajik er det en fullstendig virkelighetsfjern konspirasjon som går igjen. Nemlig tanken om at hun egentlig vil avskaffe demokratiet og erstatte det med et islamistisk kalifat.

Det er i utgangspunktet en så virkelighetsfjern og konspiratorisk anklage at den ikke egentlig trenger ytterligere kommentar. Jeg skal allikevel behandle den med et snev av alvor.

Systemet HadjaTajik tar til orde for er i praksis en sekulær republikk. Det vil si et system der vi i fellesskap velger hvem som skal inneha landets formelt høyeste verv gjennom demokratiske valg. I tillegg til å være demokratisk vil det også ta Norge i en mindre religiøs retning. Blant annet fordi kongen er forpliktet av grunnloven til å følge den evangelisk-lutherske tro.

La oss så ta en nærmere titt på det systemet som Tajiks hetsere tar til orde for. Det skal åpenbart fortsette å være et system der makt og posisjoner går i arv i en utvalgt familie. Folk som er uenig det samme styresettet eller makthaverne i landet skal, ifølge flere av kommentarene, «sendes ut av landet». Fordi de har feil meninger altså. Eller feil religion. Videre kan vi lese at staten optimalt bør praktisere dødsstraff, gjerne i form av henging. Igjen for folk som har feil meninger eller tilhører feil religion.

Konklusjonen er altså deprimerende for dere kjære feige konspirasjonsteoretikere og netthetsere. Systemet dere tar til orde for har i mine øyne nemlig ganske mye til felles med et strengt islamistisk kalifat. Den sekulære republikken Tajik har gitt et prinsipielt forsvar for er dens rake motsetning. Så hvis dere mener alvor i hetsen dere driver mot en av landets aller dyktigste politikere så kan dere jo ta en tur til steder der man praktiserer et system som ligner på det dere tar til orde for. Den islamske staten har for eksempel et slikt prosjekt på gang i Midtøsten. God tur!

Hele Norges coronakart