DEBATT

Oljeboring:

Tajiks tåketale

Hva er det egentlig Hadia Tajik og Arbeiderpartiet prater om?  

OLE BRUMM: På magisk vis har Hadia Tajik fått et enkelt spørsmål til å bli svært komplisert. Er de for oljeboring i ett av verdens mest sårbare og fiskerike havområder, eller er de mot? «Ja takk, begge deler», er svaret.
OLE BRUMM: På magisk vis har Hadia Tajik fått et enkelt spørsmål til å bli svært komplisert. Er de for oljeboring i ett av verdens mest sårbare og fiskerike havområder, eller er de mot? «Ja takk, begge deler», er svaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Miljøpolitikken kunne vært enkel: Fossil energi fører til global oppvarming, forskerne sier at vi må la det meste ligge. Havforskerne sier i tillegg at olja truer fisken, derfor bør vi ta et valg om vi vil ha kortsiktig oljeutvinning eller fisk og en trygg klode. Men når man tjener mye penger på fossil energi, er det mer interessant å gjøre spørsmålet vanskelig. Få partier er flinkere til å gjøre disse enkle spørsmålene vanskelige enn Arbeiderpartiet.

STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson.
STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson. Vis mer

Siste eksempel er det såkalte «kompromisset» om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. På magisk vis har Hadia Tajik fått et enkelt spørsmål til å bli svært komplisert. Er de for oljeboring i et av verdens mest sårbare og fiskerike havområder, eller er de mot? «Ja takk, begge deler», er svaret. De har lansert et nytt «kompromiss» for Lofoten, som er utformet slik at oljebransjen nektes å bore etter olje i områder uten påviste oljeressurser, mens de får lov til å bore i noen av de mest sårbare gytefeltene i Lofoten, der olja ligger.

Arbeiderpartiet har i sitt nye partiprogram vedtatt å kutte 10 millioner CO₂-ekvivalenter i Norge innen 2030. Men hva, hvor og hvordan er helt i det blå. 10 millioner CO₂-ekvivalenter tilsvarer alle utslipp fra transport i Norge. Skal vi bygge lyntog? Skal alle biler bli elektriske? Skal vi redusere oljeutvinningen og rense bort CO₂-utslippene fra fabrikker, gasskraftverk og oljeplattformer? Det vites ikke.

Mye kan tyde på at Ap ikke mener stort med dette. Ikke før var programmet foreslått, så sa Ap's miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland at han kan godta mer utslippsvekst i Norge. Oljebransjen, som bidrar med 500 millioner tonn utslipp i året til atmosfæren, ti ganger høyere enn norske utslipp, skal dessuten få full støtte til å pumpe mer olje og gass i årene som kommer, lover Jonas Gahr Støre.

Kan vi stole på Arbeiderpartiet? Det er fristende å minne om Jens Stoltenbergs egne ord: «Vi setter oss ambisiøse mål for utslippskutt som skal oppnås et tidspunkt langt fram i tid. Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram.»

Det kan virke som om Tajik har lært mye av sin mentor. I klimapolitikken gjelder det å tale med to tunger. Det er den sikreste oppskriften for handlingslammelse i klimapolitikken, folkelig forakt for klimapolitikken, og stemmesanking hos dem som lar seg forvirre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer