DEBATT

Debatt: Språk

Tåkejuristene som fremmer urett og hindrer rett

Ved å formulere vedtak og brev på en vanskelig måte, vil et ellers utdøende yrke bestå.

VARIG? Hvorfor kan ikke UDIs saksbehandlere heller skrive «for alltid» enn «varig», for å unngå misforståelser? spør artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
VARIG? Hvorfor kan ikke UDIs saksbehandlere heller skrive «for alltid» enn «varig», for å unngå misforståelser? spør artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jurister som jobber i den offentlige forvaltningen har gått fem år på et av Norges mest prestisjetunge studier. På jusstudiet har de lært hvordan Norges lover skal brukes etter juridisk metode. Noe juristene derimot aldri har lært seg er klarspråk. Jeg kaller disse juristene for tåkejurister.

Gjennom min jobb som medarbeider i Jussbuss, et studentrettshjelpstiltak drevet av jusstudenter i Oslo, erfarer jeg forvaltningens tåkeprat hver dag. Vi behandler blant annet vedtak fra Nav, Namsmannen og UDI, og hvis det er noe forvaltningsorganene har til felles er det at vedtakene er tilnærmet uforståelige for våre klienter. Mange klarer ikke å klage innen klagefristen på tre uker uten hjelp fra en jurist, advokat eller jusstudent.

Et eksempel på språklige uklarheter er UDIs utvisningsvedtak. En utlending kan utvises med et forbud mot å reise inn igjen i Norge på ett, to, fem, ti år eller for alltid. For dem som får et innreiseforbud som varer resten av livet, står det «varig innreiseforbud».

Noen utlendinger har krav på fri rettshjelp, og får veiledning fra advokaten om hva utvisningen innebærer og hva som eventuelt kan gjøres. Det er likevel mange som ikke får advokat, og som ikke skjønner hva «varig» betyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer