Takk ditt toalett - vis dovett!

På verdens toalettdag: Det er bare tre ting som hører hjemme i do: Tiss, bæsj og dopapir.

VERDENS TOALETTDAG: Tenk over hva du kaster i do. Det er bare tre ting som skal dit! Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug
VERDENS TOALETTDAG: Tenk over hva du kaster i do. Det er bare tre ting som skal dit! Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Meninger

I dag, 19. november, markeres verdens toalettdag over hele verden, for å sette søkelys på behovet for tilfredsstillende toalettforhold for alle. I Norge er det behov for mer dovett!

FN har utpekt 19. november som verdens toalettdag. Årets tema er «Bedre sanitærforhold for bedre ernæring». Bakgrunnen er at hele 2,4 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettforhold, og hele en milliard av dem må gjøre sitt fornødne ute i naturen.

Dette gir store utfordringer også for deres helse og ernæring. FNs nye bærekraftsmål fram til 2030 har som ett av 17 mål å «sikre bærekraftig forvaltning av, og tilgang til, rent vann og gode sanitærforhold for alle».

Det er altså behov for tiltak på bred front for å forbedre toalettforholdene for en tredjedel av jordas befolkning, slik at de kan tre av på naturens vegne på en verdig og trygg måte. Norge har en viktig rolle å spille i dette arbeidet gjennom å bidra med midler, teknologi og kompetanse.

Her hjemme på berget er situasjonen atskillig bedre. Innføring av vannklosetter startet på begynnelsen av 1900-tallet, for å få bedre sanitærforhold og økt komfort. Ålesund var den første byen som satte i gang en systematisk overgang til vannklosetter, i forbindelse med gjenreising av byen etter bybrannen i 1904.

I Oslo (den gang Kristiania) fattet man i 1910 vedtak om innføring av vannklosetter samtidig med modernisering av avløpssystemet og bygging av Norges første avløpsrenseanlegg. I dag har de aller fleste innbyggerne i Norge tilgang til gode toaletter både hjemme, på jobben og på skolen, og avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut til naturen.

Dette er avgjørende for å hindre sykdomsspredning i befolkningen og forurensning av naturen.

Men vi har en toalettutfordring også her i Norge. Det kastes mer og mer avfall i toalettene, og det kan gi tette ledninger og oversvømmelser både hjemme hos deg selv og andre steder i avløpssystemet. Det kan også gi økte rotteplager og forurensning av naturen.

Vi må vise «dovett»; det vil si bruke toalettet på en måte som gagner oss selv og fellesskapet. Det er faktisk bare tre ting som hører hjemme i do: Tiss, bæsj og dopapir. Innholdet i vaskebøtta kan også helles ut i do etter gulvvasken, men husk å ta ut vaskefilla først!

«Alt annet» skal IKKE i toalettet. Løsningen er enkel. Ha en liten avfallsbøtte ved toalettet, som du kan bruke til hygieneprodukter, q-tips, våtservietter og annet avfall som oppstår på badet.

Fettrester fra matlaging bør stå til det stivner og så kastes sammen med matavfallet. Maling, løsemidler og kjemikalier skal leveres til mottaksstasjon for farlig avfall, mens legemiddelrester skal leveres til apotek.

Toalettbesøk gir ofte anledning til refleksjon og ettertanke. Norsk Vann håper alle har tid til å ta seg en liten tenkepause på do på verdens toalettdag. Tenk hvor heldige vi er som har velfungerende toaletter. Tenk hvordan DU kan bidra ved å vise dovett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.