HAR DE IKKE FLØYET BRAATHEN SAFE?: NEi, vet de hva. Verden står ikke til påske, og det gjør ei heller våre bokstaver som nå settes sammen til et språk som de unge ler av og kanskje ikke helt forstår. Foto: Lina Lundberg
HAR DE IKKE FLØYET BRAATHEN SAFE?: NEi, vet de hva. Verden står ikke til påske, og det gjør ei heller våre bokstaver som nå settes sammen til et språk som de unge ler av og kanskje ikke helt forstår. Foto: Lina LundbergVis mer

Takk for alt du gamle språk, nå setter vi over kaffen og kjøper nytt fjernsynsapparat

Men, den gang var vi unge, helt sant, og mente vi var dønn i front innenfor vokaler, adjektiver og diverse konsonanter. Lite a.

Meninger

En gang var vi unge (alternative fakta), men det er grassat lenge siden, og nei: Alt var ikke bedre før, men noe var vel det. Blant annet snøen, de lange sommerferiene, politikerne, journalistene, sjefene, havet, rocken, filmene og ikke minst, presidentene (alt er relativt). Sånn har det alltid vært, og kanskje det alltid vil forbli slik hvis verden overlever dagens farlige klovner i dress.

Nei, forresten. Alt var bedre før. Ok. Men, en gang var vi også i vater med samtida, sånn noenlunde, blant annet når det gjaldt det å være kjekke og moderne innenfor språket det norsk. Vi mente da at de som var eldre, de som for eksempel rundet 60 i oktober, var helt ute da de ikke fattet hva vi mente med å misbruke uttrykket kult (tilfeldig valgt) eller da vi snakket om fake (hørt første gangen innbakt i det norske språk av studentkompis Otto Jespersen på Kunstnernes Hus i 86) eller slang på uttrykket lite a etc. etc. Særlig.

Nå er vi der selv at vi ikke henger med, og sånn skal det være, men det er litt kult også da å snakke med dem som klikker og snapper og lever livet av å ta bilder av seg selv å irritere bevist med å si fotografiapparat eller når vi sier vi har tenkt på å kjøpe et nytt fjernsynsapparat som vi bestiller via en fasttelefon. Det er også kleint (vi følger med) å si at vi drømte om å bli målvakt da vi var guttunge og brukte trekkpapir.

Oftere og oftere må vi også tenke nøye over hva slags referanser vi bruker på jobben ettersom de fleste vi må forholde oss til er født litt seint i går. Veit de hvem The Beatles var? Har de hørt om Melanie, Gong, Ola Bauer, Kate Næss, Romund og Sardines? Har de virkelig aldri fløyet Braathen Safe eller seilt i snaps med Holger Danske (Holder Kanskje)? Har de ikke blitt nektet servering på Hot House eller sneket i køen på P17 (nei, det gikk ikke, da vanket det blåveis). Har de ikke blitt filmet med Super 8 mm eller pugget salmevers (fysjom)? Hva kan de unge i dag? Kan de noe som helst? Mitt svar er: De kan mye mer enn det jeg kunne da jeg var ung. Jeg var nemlig dum som er brød, men jeg drakk Eksport, dro på Inter Rail og sendte mange postkort hjem. Lite a.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.