Takk for alt, mister Spelling

Fredag kveld døde Aaron Spelling, mannen som nærmest oppdro en hel tv-generasjon. Vi ble voksne med hans karakterer, og delte noen fantastiske øyeblikk med dem. Oppveksten hadde aldri blitt den samme uten såpekongen Aaron Spelling, som døde i sitt hjem i Beverly Hills. Mannen som har stått bak noen av USAs mest populære tv-produksjoner sovnet inn etter at han 18. juni ble rammet av slag. Han ble 83 år gammel.

LISTA OVER FILMER og serier han satte navnet sitt bak er enorm. Å lese hans filmografi er som å bli dratt tilbake til barndommen. Det er som å prøve en parfyme du brukte da du var yngre og plutselig oppleve at lukten tvinger deg tilbake i tid, til en spesiell situasjon, som et kyss, en vanvittig forelskelse som bare en 16-åring kan oppleve. Og når jeg ser titler som «Beverly Hills 90210», «Melrose Place», «Dynastiet», «Starsky and Hutch», «Charlie\'s Angels», «7th Heaven» og en haug med andre filmer og serier som på et tidspunkt var en helt nødvendig del av hverdagen, blir jeg nostalgisk. For jeg og mange andre har vokst opp med Spelling-signert tv. Det var Dylan, Kelly, Brandon og alle de andre perfekte, pedagogiske og moralistiske Beverly Hills-ungdommene. Vi gråt da Dylans far ble sprengt i lufta, vi kjempet sammen med Kelly for å gjøre henne rusfri. Pamela Anderson ble nok også påvirket. Hvorfor skulle hun ellers kalle sine to sønner for nettopp Brandon og Dylan?

JEG VAR FORTAPT i seriene. Så langt gikk det at jeg som 12-åring brukte sparepengene mine til å kjøpe en egen tv, slik at jeg kunne hjernevaskes i fred. Jeg syntes det var helt topp. Og selv om faren min til enhver tid insisterte på at barna hans skulle se kvalitetsprogrammer på NRK, var det ingen kvelder han var så stille og konsentrert som de kveldene familien var samlet for å se på «Dynastiet». «Dynastiet» var nemlig unntaket. Alexis og Crystal som lugget hverandre og kalte hverandre horer var sterkt familiesamlende, men også nesten splittende, som den fatale kvelden da Fallon gikk hen og døde. At hun kunne!

AARON SPELLING er registrert i Guinness rekordbok som den mestproduserende tv-produsenten gjennom tidene. Over 5000 timer med Spelling-herlighet er det blitt. Over 200 tv-serier rakk han å lage. På et tidspunkt sendte ABC så mye Spelling-materiale at kanalen ble kalt Aarons Broadcasting Company. Han er blitt utskjelt og kritisert for å lage fordummende, virkelighetsfjern og overdreven glamorøs tv, og for å ha det største huset i Hollywood med hele 123 rom inkludert en skøytebane, bowlingbane og en egen fløy til konas garderobe. Han er blitt mislikt for å caste sine egne «talentløse» barn i seriene sine, som datteren Tori som spilte den litt stakkarslige og jomfruelige Donna i «Beverly Hills 90210». Men jeg likte både Tori og sønnen Randy i «Sunset Beach». Mange er faktisk også blitt ordentlige skuespillere etter å ha jobbet med Spelling. John Travolta og Nick Nolte hadde begge sine første roller i Spelling-filmer.Og nå er han altså død. Kelly er blitt voksen og har fått sin egen komiserie. Jeg er blitt voksen og ser litt mindre på tv. Men takk, Mr. Spelling, for oppveksten og udødelige, gylne øyeblikk. Mamma og pappa takker deg sikkert også.