- Takk for alt!

KRISTIANSAND (Dagbladet): - En æra i norsk kulturliv er over, fastslår Dagbladets lesere når Espen Thoresen i dag kjører sitt aller siste XL-show. Gjennom en utlagt kondolanse-protokoll på nettet hylles mannen «som ga voksne barn et ansikt».

- Vi lyser fred over XLs minne, fastslår Arne Haaland (31), en av 897 som har tegnet seg i Dagbladet på nettets kondolanseprotokoll. I går ble protokollen overrakt en forbløffet Espen Thoresen.

- Kondolanseprotokoll? Jeg føler meg nesten død allerede.

Drepende morsomt

Gjennom fire år og 800 XL-show på Petre har Thoresen gjenoppfrisket et for lengst dødt begrep: radiostjerne. Under Quart-festivalen har det to dager på rad vært over 1000 mennesker som har sittet og sett på Thoresens direktesendinger. På samme tid har det vært langt færre mennesker på Quartens konserter. I ettermiddag ventes det folkevandring til XL-tårnet i Kristiansand når Thoresen, Atle Antonsen, Kristopher Schau, Johan Golden og Hasse Lindmo avvikler tidenes aller siste XL-sending.

Hyllesten fra Dagbladet på nettets lesere er massiv.

- Espen T. er Norges beste journalist, mener en fan.

- Til tider drepende morsomt, fastslår Rune (23).

- Takk til gutta som ga voksne barn et ansikt, bukker Jørund Sørensen (23) mens Robert Utvik (15) sier det på følgende måte.

- Jeg vil takke Espen Thorese for at han fikk meg til å høre på radio igjen.

- Rørende

- Som gammel radioentusiast synes jeg det er stas at vi klarte å gjøre noe med radiomediet. Tv-stjerner finner man jo på hvert gatehjørne. Men å få kunne tilhøre en liten famile som heter radiostjerner er gøy, sier han.

Da Thoresen for to år siden sendte direkte fra Quarten, var det ikke mer enn 50 mann som stod og kikket på. I fjor eksploderte interessen, og i år har det tatt av enda mer.

- Det er jævlig kult når nærmere 2000 mennesker kommer og oppfører seg som om de skulle ha vært personlig venner. Rørende er det, sier han. Men det har sine sider å være populær. I ett kjør blir Thoresen stoppet på gata med spørsmål om autografer og bilder.

- I Oslo får jeg være i fred, men her nede blir jeg stoppa minst en gang i minuttet av folk som vil hilse på meg. Det er hyggelig, men ubehaglig i lengden når jeg har fri og bare er klar for å få med meg kule konserter. Og hva skal jeg si, da, når folk kommer bort og melder at jeg er helt konge. Skal jeg si «ja, jeg vet jeg er genial»?

Elsket av lytterne

Thoresen kan si hva han vil; han er uansett elsket av sine lyttere. Og skulle høstens Thoresen-satsing på NRK1, «TVTV», bli en fiasko, kan det jo være greit å hente fram følgende kondolansemeldinger:

- Takk for kvalme, gråt og glede, hilser Jannecke (23).

- Takk for at du revolusjonerte radiomediet slik ingen har gjort før deg, hyller Hans (18).

- Nå som XL er slutt vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Kanskje få meg et liv, hulker Morten (30).

Vi lar Steinar Norrønne (33) få siste ord:

- Dere har beriket livet mitt. Og fått meg til å innse at det faktisk finnes folk som er sykere enn meg.

<B>IKKE DØD:</B> 897 fans tok farvel med XL og Espen Thoresen på Dagbladet :på nettet.