- Takk for at dere gadd å lese nynorsk!

Men Uprisvinneren nekter døtrene å lese bøkene sine.

JEG VANT! Terje Torkildsen er fra seg av begeistring over å ha vunnet Uprisen for andre gang.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JEG VANT! Terje Torkildsen er fra seg av begeistring over å ha vunnet Uprisen for andre gang. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg hadde ikke trodd jeg skulle vinne i år, jubler forfatter Terje Torkildsen og legger til:

- Takk for at dere gadd å lese nynorsk!

Det utløser stormende jubel fra niendeklassingene som fyller festsalen i kulturhuset Banken på Lillehammer.

Vant for andre gang
Torkildsen kan fra og med i dag smykke seg med tittelen dobbel Uprisvinner, idet han vant prisen for årets beste ungdomsbok for boka «Dystopia III». Samme pris vant han også i 2009, for boka «Marki Marco».

- Jeg tror det er fordi jeg skriver for ungdom og bare for dem. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg skriver for dem og ingen andre. Også er jeg veldig glad i ungdom. Det er en fascinerende alder, det er da du blir den du blir, sier en svært oppglødd Torkildsen til Dagbladet etter prisutdelingen.

Han har selv flere barn, nærmere bestemt det han beskriver som en «blondinefabrikk». Men ingen av dem er gamle nok til å være i målgruppa hans.

- Eldstedattera mi er ti år, og hun får ikke lov til å lese bøkene mine. Det er jeg og mora helt enige om. Hun leser mye, men dette er for ungdom, ikke for barn, altså. Hun får iallfall vente til hun begynner på ungdomsskolen, sier Torkildsen.

Populære dystopier
Vinnerboka er nummer tre i «Dystopia»-serien, som handler om en gjeng 17-åringer fra Stavanger som er på biltur i London da de havner midt i en forferdelig naturkatastrofe. I denne boka har de klart å ta seg til Belgia, der de søker ly i slottet til markien av Moulindam. Men så begynner folk på slottet å bli drept. Fjerde og siste bok i serien kommer til høsten.

Programleder for Uprisen, NRK Supers Heidi Marie Vestrheim, la vekt på at flere av årets nominerte bøker tilhører dystopi-sjangeren. Det gjelder også for «Høsten» av Jan Henrik Nielsen og «Solstorm» av May Grethe Lerum.

- Jeg tror kanskje 22. juli har slått litt ut i forhold til nominasjonene, sier Torkildsen.

- Jeg tror det handler om ting i tiden. I flere land er det litt undergangsstemning nå, det har vært en del naturkatastrofer. I tillegg er det en fordel, når du skal skrive noe spennende for ungdom, å eliminere de voksne fra historien. Det blir spennende på en annen måte, når ungdomene må ta tak i situasjonen sin på egenhånd, sier han.

Positivt overrasket
Niendeklassingene Mirela Gashi og Ragnhild Misje fra storjuryen leste opp juryens begrunnelse under prisutdelingen, og fortalte at mange av elevene hadde vært skeptiske før de gikk i gang med boka, men ble positivt overrasket. Den ble enstemmig valgt til vinner.

- Det er en spennende bok med et ungdommelig språk, som tar opp både vennskap og kjærlighet. Det er lett å leve seg inn i historien, og leserne blir hele tiden overrasket. I tillegg er den både morsom og rørende, og mange mente at dialogen er en klar styrke ved boka, sa de.

Ifjor var det Axel Hellstenius og Morten Skårdal som stakk av med prisen, for boka «Fittekvote».