Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takk for at du synger på norsk, Austestad

Hans Martin Austestad treffer blink på første soloforsøk.

GOD SOLODEBUT: Fra bluegrass til urban dialekt-pop fra Hans Martin Austestad. Foto: Gunnar Colt
GOD SOLODEBUT: Fra bluegrass til urban dialekt-pop fra Hans Martin Austestad. Foto: Gunnar Colt Vis mer

ALBUM: Earlybird Stringband konverterte til norsk på album nummer tre, «Lassofolk» (2013), og nå har også bandets låtskriver og banjoplukker, Hans Martin Austestad, tatt skrittet fullt ut og solodebutert - på norsk.

Eller bastard-nynorsk, som han kaller det.

Knekte koden

Det er et lurt trekk, for Austestad har et stort talent for låtskriving som her slår ut i full blomst.

«Med renters rente»

Austestad

5 1 6
Plateselskap:

Voices of Wonder / VME

Se alle anmeldelser

Ingen grunn til å «gjemme seg» bak en engelsk tekst når du har knekt koden på det språket de fleste av oss tross alt kan best! Det flyter så fint og uanstrengt, og han får det til å høres så enkelt ut.

Og det er det selvfølgelig ikke.

Popcorn

Men han har meg når han presterer linjer som «Sku' ha sett fleire filmar / Men det blir einsamt når rulleteksten kjem / Sku' ha ete meire popcorn / Men dette kjem langt bak i køen av problem» («Slag for slag»).

Og denne: «Rynkene i fjeset mitt / ser ut som eit kart / Med hundrevis av stiar / Nokon tråkka, andre spart» («Her var du»).

Små ting

Uten store fakter formidler han tanker rundt de små ting - som å unne seg litt dødtid eller radiotid (i denne sammenhengen for å holde seg våken i bilen!), om å møte dagen, om rynker, om å reise tilbake til hjembygda og om å gå tomhendt hjem fra fisketur.

Pressekrivet forteller at Austestad nå spiller og synger pop, og ikke bluegrass - som i utmerkete Earlybird Stringband. Men, også «Med renters rente» har en duft av country og dessuten folkrock, sjøl om albumet som helhet kanskje er nærmere popsjangeren.

Urban dialekt-pop, kaller han det sjøl.

Variert, men ikke springende Innenfor de rammene er «Med renters rente» så variert det kan være uten at det blir sprikende. Det har han sjøl sørget for - som produsent.

Kabaretaktig

«Fekk ikkje fisk» minner for eksempel om Telemark-bandet Ni liv, mens «Daudtid» er Beach Boys-inspirert. «Er det rart?», som drives fram av Audun Ellingsens insisterende kontrabass, Bjarne Chr. B.B. Gustavsens rislende B3, Austestads vennlige elgitar og Christian Skaugens forsiktige tromming/visping, er kabaretaktig i formen - og et av albumets høydepunkter.

Et annet er «Utsikt», med stryk og blås fint arrangert av Jan Martin Smørdal.

Kort og godt Men hva er det med disse korte albumene for tida? Er et tilfeldig, eller snakker vi om en trend som går tilbake til vinylens barndom? Ti låter på 31 minutter og 20 sekunder er jo ingen ting! Det er jo så fort over!

Fordelen er at du aldri rekker å kjede deg.