Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takk for besøket

Uvanlig finstemt drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: «En fremmed er en venn du ennå ikke har møtt». En forslitt klisjé, men rett som det er stemmer den faktisk med virkeligheten.

På utsida er professor Walter Vale vellykket. Han har en interessant jobb på et prestisjeuniversitet i New England, lider ingen materiell nød, men likevel rusler han gjennom livet som en søvngjenger. Han er fullstendig uinteressert i hva som skjer rundt ham, totalt passiv til tilværelsen. Professoren er en mann som er følelsesmessig handikappet etter konas død, uten evne eller vilje til å engasjere seg i noe eller noen. En påtvunget tur til en kongress i New York tvinger vår helt ut av zombietilstanden.

I det han låser seg inn i leiligheten han sjelden bruker, blir han møtt av en ung mann fra Syria og en ung kvinne fra Senegal, to vilt fremmede mennesker - som bor der. Misforståelser oppklares, vår helt våkner sakte opp fra dvalen, får tilbake livsgleden og innser at det ikke er for seint å begynne å leve igjen. Men «every silver lining has a cloud», som det heter, og snart er hr. Vale viklet inn i problemstillinger han knapt ante eksisterte bare dager tidligere.

Uten feilskjær

Tom McCarthy har jobbet mye som skuespiller, han har bare skrevet og regissert en film før, det lille mesterverket «The Station Agent» (2003). Slektskapet, både tematisk og i utførelsen, er tydelig. Det dreier seg også denne gang om vennskap og respekt for medmennesker. Richard Jenkins, best kjent som faren i «Six Feet Under», er en karakterskuespiller av det klassiske slaget. Han tegner et helstøpt portrett av professoren.

I løpet av filmen går han gjennom en omfattende utvikling, fra fullstendig tafatthet, til forløsende glede og bunnløs fortvilelse. Og det uten et eneste lite feilskjær. Birollene er også uvanlig godt besatt. Og så er det en hyggelig avveksling å se arabisk utseende skuespillere i amerikansk film spille noe annet enn terrorister.

Stillfaren

Den amerikanske, Kafka-liknende asylpolitikken - som ikke føles så fremmed som den burde - får også sitt.

image: Takk for besøket

Filmen tar et oppgjør med den inhumane behandlingen ulovlige innvandrere opplever i USA etter 9/11. Og hvordan myndighetene forsøker, og langt på vei lykkes, å dekke over det som faktisk skjer. «Er det et fengsel?», blir det spurt, mens hovedpersonene står utenfor en moderne, anonym lagerliknende bygning midt i New York. «Det ser ikke ut som et fengsel». «Nei», svarer professor Vale stille. «Jeg tror det er det som er meningen».

Men tro ikke at manusforfatter og regissør McCarthy henfaller til lettvint slagord og slegge-retorikk. Tvert imot, han velger en stillfaren og sober stil - som gjør «The Visitor» enda sterkere. Og enda bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!