Takk for dansen!

Nå er det bare å komme seg opp av go'stolen og få på seg danseskoene fortest mulig. Oslo Danse Ensemble er rett rundt svingen.

Høstmørket blir garantert ikke det samme verken i Harstad eller Grimstad etter en runddans med Riksteatret. Oslo Danse Ensemble er uten tvil en av de aller viktigste og mest standhaftige døråpnere for dansekunsten i Norge. Overalt legger de publikum for sine dansende føtter.

Etter to store Riksteater-turneer hvor nærmere 25000 publikummere fra nord til sør har kunnet fryde seg over nye og friske talenter i het og tett samdans med sterke og erfarne krefter, er kompaniet igjen ute på veiene.

Gledesspreder

I går var det premiere i Harstad, og innen danseensemblet går inn for landing på Black Box Teater i Oslo i slutten av november, skal de ha besøkt over to dusin spillesteder fra Bodø i nord til Kristiansand i sør.

Alle gode ting er tre, heter det jo, og denne nye forestillingen er en gledesspreder det spruter av.

Fire forskjellige koreografer med hvert sitt tydelige særpreg fyller kvelden og gir de ti reisende danserne utfordringer de kaster seg inn i med både liv og lemmer. I tillegg kommer Jo Michaels elegante «Video», en dans for kamera fra i fjor med elegant rytmisk sug.

Parodier

Forestillingen åpner med Jo Strømgrens «Kraak» i ny versjon. Førsteklasses dansere viser at de behersker hans særegne drastiske naivisme med stor autoritet. Renskåret, rått og moderne. Og når Strømgrens rake motsetning følger etter pause, Wayne McKnights elleville bryllupsfarse «Å akte og ære», er kontrastene en opplevelse i seg selv. Danserne gir seg humoren i vold, og lager parodier på brudepiker, brudepar, prest og gjester så salen hyler mens kjønnsforvirringen skaper elleville tilstander.

Kveldens nyhet er Wes Veldinks «Lullaby», et moderne minidrama med atskillig yngre og råere uttrykk som gjør stille og sterkt inntrykk nettopp etter McKnights lekelystne humor. Kvelden avsluttes med menn med hatt, dress og slips and all that jazz, som sammen med kompaniets sterke kvinnelige dansere får stemningen til å stige så taket løfter seg.

Danseglede er blitt Oslo Danse Ensembles varemerke. Det alene burde sikre kompaniet en egen, stor og fast plass på statsbudsjettet.