Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

17. mai-komiteen forsvarer ytringsfriheten

Takk for en forfriskende 17. mai-tale, Odd Magnus!

Nok et forsvar for ytringsfriheten i Bjørnsons ånd.

VAKTE HARME: Odd-Magnus Williamson holdt 17. mai-talen ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav i Oslo. Det var ikke alle som likte tonen i talen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAKTE HARME: Odd-Magnus Williamson holdt 17. mai-talen ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav i Oslo. Det var ikke alle som likte tonen i talen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg konstaterer at det er behov for nok et forsvar for ytringsfriheten - i selve Bjørnstjerne Bjørnsons inkluderende ånd. Det som forbauser er at husmannsånden har inntatt den såkalte liberale høyborgen til Dagbladet, som 18. mai formidler en rett og slett besk kritikk av en ung vågal kunstners 17. mai tale om Bjørnstjerne Bjørnson.

HYRET WILLIAMSON: Oddbjørg Ingeline Minos.
HYRET WILLIAMSON: Oddbjørg Ingeline Minos. Vis mer

På vegne av 17. mai komiteen ble Odd-Magnus Williamson invitert av undertegnede til å holde talen. Odd-Magnus ble invitert spesielt for å bringe inn de yngre kreftene som bidrar i samfunnsdebatten. Jeg vil fortsette mitt arbeid for å få med aktører som har en annen vinkel på ulike temaer enn det vi kjenner fra den mer tradisjonelle litterære garde.

Talen til Odd-Magnus Williamsons ble i Dagbladet karakterisert som «platt, vulgær, kort og så dårlig at det blir respektløst». Det rettes først og fremst kritikk til 17. mai-komiteen som er ansvarlig for arrangementet.

Litt takhøyde bør det være, nettopp fordi arrangementet gjennomføres på 17. mai. På nasjonaldagen feirer vi våre viktige felles verdier, omslutter samhold, og ønsker først og fremst å gi rom for reell toleranse. I 17. mai-komiteen driver vi for øvrig verken med forhåndssensur eller detaljert forhåndsinstruering.

For ettertiden vil den urimelige kritikken fremsatt i Dagbladet i hvert fall gi sitt bidrag til hvorfor vi skal huske denne talen i fremtid. Vi beundrer talere som klarer å holde seg til sine tildelte tre minutters tidsramme, noe Odd-Magnus klarte med glans. Men i høysetet ønsker vi å praktisere og holde i hevd Bjørnstjerne Bjørnsons inkluderende ånd.

Jeg undres på om de beske kritikere har reflektert over talens poenger. Konteksten i dag i forhold til Bjørnsons tid kommer humoristisk frem ved å vise at dagens samfunn og hva som får oppmerksomhet kan fremstå noe plattere enn hva man var opptatt av på Bjørnsons tid. Jeg tror Bjørnson ville vist generøsitet og trukket på smilebåndet av en modig, litt freidig, fremadstormende kar som Odd Magnus.

Bjørnson er uomtvistelig en av våre største nasjonalskatter. Vi vil fortsette å hylle ham i de mange år som kommer. Odd-Magnus sin tale drar på ingen måte Bjørnson ned fra sin opphøyethet. Til dette er også Bjørnson altfor stor. Så krever det da vitterligen storhet for å være i stand til og vise toleranse og takhøyde.

I Bjørnstjerne Bjørnsons ånd vil jeg takke Odd-Magnus for hans forfriskende tale på 17. mai. Samtidig oppfordrer jeg ham til fortsatt å hente inspirasjon fra Bjørnsons skattkiste.