DEBATT

Takk for ingenting - og fuck you too!

Avmakten som bar Donald Trump frem finner du også på en hvilken som helst byggeplass i Oslo.

FINGERFEIRING: En Trump-tilhenger feirer med fingrene mens de positive valgresultatene for Donald Trump tikker inn, under et valgmøte på Manhattan i natt.  - Trumps seier handler om avmakt, om å miste troen på at politikken kan levere svar, skriver Jonas Bals. Foto: REUTERS/Mike Segar  TEMPLATE OUT
FINGERFEIRING: En Trump-tilhenger feirer med fingrene mens de positive valgresultatene for Donald Trump tikker inn, under et valgmøte på Manhattan i natt.  - Trumps seier handler om avmakt, om å miste troen på at politikken kan levere svar, skriver Jonas Bals. Foto: REUTERS/Mike Segar TEMPLATE OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Donald Trump blir president i USA, med flertall i både Representantenes Hus og Senatet. Det er dårlig nytt for mange av de som stemte på ham. I mer enn tre tiår nå har fagforeningene til amerikanske arbeidsfolk blitt svekket, lønningene deres har gått ned, og mange som før definerte seg som en del av middelklassen er blitt «working poor» – fattige, til tross for at de gjerne har både to og tre jobber.

Om noe kommer Trump og partiet hans til å forsterke disse problemene. Forskjellene mellom folk vil trolig øke, og med mindre fagforeningene klarer å mobilisere i motbakke, vil de bli ytterligere svekket. Det er godt nytt for Trump. All erfaring så langt tyder i alle fall på at dersom du knuser folks fagforeninger og lar dem slåss seg imellom, ender de opp med å bli demobiliserte sofavelgere eller illsinte høyrevelgere. Sammen med alle de andre gruppene som stemmer på Trump – som hvite, høyt utdannede menn – sikrer en demobilisert arbeiderklasse høyresida flertall.

Noen synes oppførselen til disse velgerne er vanskelig å forstå. Hvordan kan de stemme på en mann som Trump, når alternativet er en kompetent og erfaren politiker som Clinton? Helt riktig blir det pekt på kvinnesyn og andre forhold som spiller inn. Men først og fremst handler det, tror jeg, om å gripe sjansen man får til å si takk for ingenting – og fuck you too.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer