VEGETAR: Grønnkålkaker. Foto: Signe Dons
VEGETAR: Grønnkålkaker. Foto: Signe DonsVis mer

Veganmat:

Takk for tipset, Viestad!

Den viktigste grunnen til at jeg spiser plantebasert er ikke fordi jeg hater grønnsaker. Det er heller ikke fordi jeg hater smaken av godt tilberedt kjøtt. Det er fordi jeg ønsket en utfordring på kjøkkenet.

Meninger

De færreste jeg kjenner har reist verden rundt for å dyrke fram hundrevis av tomatsorter for å få fram syrlighet, sødme og umami. De færreste jeg kjenner har skrevet bok om hvordan en enkelt hvitløk kan få hundre forskjellige smaker ut fra hvordan den tilberedes. Ære være den som vier livet sitt til matens kjemi.

Hovedgrunnen til at jeg gikk over til et plantebasert kosthold selv var at jeg ønsket utfordringer på kjøkkenet. Ikke det at jeg er en kokk, men jeg så det Viestad vet og selv skriver om. Spennet i grønnsaker er enormt, og jeg kunne så vidt lage en suppe uten hønsebuljong. I starten måtte alt ha ost, fløte, smør og egg. Nå har jeg lært meg til å leve uten.

De færreste jegere jeg har hørt om har prøvd å tilberede delikatessen elgleppe. De færreste fiskere spiser kjaken eller øynene på torsken. Folk flest handler på Kiwi. Folk flest bruker alt for mye tid på å koke suppe på pulverpose. Kan vi være enig om det Viestad?

Du blir neppe imponert om noen tar med en Gildepølse på grillfesten, eller om du blir servert en Grandiosa til Gato Negro-dunken. Det er selvfølgelig ikke mat skapt for å imponere, men det gjør ikke at vi ikke kan hylle at folk som velger enkle løsninger i en travel hverdag ikke skal kunne få ta bedre valg.

Derfor er det gledelig å se at Coop kommer med en hel serie med veganprodukter, og at Synnøve Finden lager en fullverdig erstattning for det vi i Norge kaller gulost. Det gjør at folk på farta kan velge mat som tar litt mer hensyn til kloden.

For hvordan går det med grønnsakene du elsker, om vi skal spise kjøtt og meieriprodukter i det omfanget nordmenn gjør Viestad? Jeg tror du vet svaret, og når det kommer til stykket, så er hverken konsistens, smak eller form noe kjøttindustrien hverken bør eller skal ha eierskap på.

La oss folde hender og håpe noen vil lage svart hvitløk og brenne rødbeter med oss. I mellomtiden kan vi glede oss over at Ikea bytter hundre millioner kjøttboller i året med grønnsaksboller fra norske økologiske gårder. Bare ikke skyt meg om jeg dukker opp på foreldremøtet med en soyaburger for å blende inn i gildet. For soya er også en ålreit belgvekst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.