Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takk og Foyle-vel

Gammel kjenning i samme seige blodspor.

Terning3 Påskekrim NRK i kveld, i morgen og mandag. TV: Påsken har det til felles med jula at det er en høytid tuftet på gjentakelser. Innenfor fagområdet påskekrim er NRK sitt nasjonale ansvar bevisst, ettersom de for sjette året på rad gir tv-folket det som framstår som en reprise selv om serien er av ny dato: den sympatiske kriminalsjefen Christopher Foyle.

Rammeverket er det samme som tidligere: andre verdenskrig raser og livet i den vesle kystbyen Hastings i England blir fortsatt rammet av mystiske drap. Så også denne påskehelga.

Hatt og frakk

Foyle er som vanlig den som har mesterhjernen. Han er preget av indre ro og en karakter som ikke går på akkord med hva som er rett og hva som er galt. Foyle i støvfrakk og tidsriktig hatt spilles som vanlig av stødige Michael Kitchen. Ved hans side de trofaste medhjelperne Paul Milner (Anthony Howell) og sjarmerende Sam Stewart (Honeysuckle Weeks).

I kveld tar serien oss med tilbake til aprildagene 1944. Folk i Europa, inkludert sjarmerende Hasting, er i ferd med å få tro på at krigens grusomheter snart kan være over.

Kriminalsjef Foyle har sluttet i jobben. Han bruker tida på helt andre sysler enn å fange kriminelle. Han skriver sine memoarer. Hastings politistasjon ledes av kriminalsjef John Meredith. Milner ønsker seg vekk fra den nye sjefen og byens politikammer etter at Foyle gikk av. Dette til tross for at Milner nettopp har nøstet opp en stor svindlersak som selvsagt hadde forgreininger inn i de tunge politiske rekkene ved krigsministeriet.

Den alltid like pålitelige sjåføren Sam har også fått seg ny jobb, men hun er ikke videre villig til å lette på sløret og fortelle hvor hun arbeider. Jeg har ikke alltid vært like stor tilhenger av denne serien, og bedre har det ikke blitt etter at tidenes beste krimserie, The Wire, kom, vant og gjorde meg avhengig (venter på serie fire nå). Men, det er ikke rettferdig å sammenlikne Foyle og the Wire. Nei, ikke i det hele tatt. Foyle-serien har sine øyeblikk og kvaliteter, men den framstår likevel som en fattig fetter av Agatha Christie.

Et puslespill

Hva så med Foyle? Hans arvtaker Meredith blir drept utenfor politistasjonen og hvem må gjøre et uniformert comeback? Hastings egen Foyle. Han må løse saken. I morgen kveld er det atter tilsynelatende ro i Hasting som er mørklagt på grunn av faren for tyske bomber. Dette setter innbyggerne, Foyle inkludert, på store prøvelser. Hovedpersonen slår i hjel timene med å spille sjakk med en psykiater ved navn Josef Novak som er polsk jøde. En av Novaks nære medarbeidere blir så drept. Lista over hvem som kan ha begått ugjerningen er lang, meget lang.

Mandag avrundes Foyles krig med at det nærmere seg de glade og etterlengtede frigjøringsdagene. Men igjen blir det begått et mystisk drap som gjør at Foyle må til steder han helst ikke skulle satt sine føtter, fordi det er mange som ønsker å forbli anonyme krigsprofitører.

Jo da, tre kvelder med Foyle er greit nok det. Men det er også greit at Foyle ikke dukker opp igjen til neste påske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media