Takk, Stabel

I går døde satiriker og tegner Fredrik Stabel (87). Han fikk mange venner gjennom 40 års samliv med Dagbladet. Journalister og avistegnere minnes mannen som sa at «fornuften er en ensom ting».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han avslørte de norske duster

Sissel Benneche Osvold beundret Stabel: - Jeg begynte i Dagbladet på grunn av Stabel. En avis, tenkte jeg, som holder seg med denne surrealistiske, unike humoren, den må det da være noe ved.

Han preget hele min oppvekst. Hjemme hos oss var Stabel daglig høytlesning til skrallende latter. Stabel skapte sitt eget univers - med tekst og tegning. I Dusteforbundet finpusset han det pompøse vrøvl.

Journalisten Sissel Benneche Osvold fornemmer bare et fjernt slektskap til dagens blaserte humorister.

Finn Graff , som inngår i linjen av store norske karikatur- og satiretegnere, ble først oppmerksom på Fredrik Stabels absurde tekster, så fikk han øynene opp for en tegnekunst i særklasse.

- Stilen er slags Picasso-parodi. Stabel vrir og vrenger på virkeligheten med mange referanser til billedkunsten. Streken er stram. Tegningene hans er alltid gjennomarbeidet, med rike ornamenter og presist perspektiv, også i de helt små formatene.

Jahn Otto Johansen : - Dagbladet i min tid, det var tre navn på bysiden: Heiberg, Hammarlund og Stabel. Sjefredaktørene kunne komme og gå, men de tre musketerer var uerstattelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer