KOMMENTARER

Takk til alle som klager på klimastreiken

Krangelen om «klimaskulkerne» i skolen er det beste som kunne ha skjedd klimakampen, skriver Geir Ramnefjell.

«FRIDAYS FOR FUTURE»: Flere tusen skoleungdommer møtte opp foran Stortinget mot det de mener er en uforsvalig klimapolitikk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker de første rapportene om svenske Greta Thunberg. Aleine utenfor Riksdagen, i sin «skolstrejk för klimatet». Etter å ha fulgt klimadebatten på nært hold over noen år, tenkte jeg dette var nokså sjanseløst. Klimaengasjementet er sterkt, med favner som regel ikke veldig bredt. Denne gangen skulle det bli annerledes. Et drøyt halvår seinere er 16 år gamle Thunberg blitt et internasjonalt ikon, skolestreikene har spredt seg over hele verden og i dag er det ventet at 10 000 skoleelever i Norge vil streike for klimaet.

Men det er ikke bare oppslutningen som er gledelig. Også motstanden er hyggelig. En streik blir ikke det samme om alle nikker og smiler. Det er motstanden som gjør det til et opprør. Når streikende barn blir møtt av sure og sarkastiske voksne, da vet du at du har vunnet.

Skolestreiken for klimaet er ikke bare en jippo. Den er etter alt å dømme starten på et ungdomsopprør. At det framstår uforståelig for mange, bekrefter bare inntrykket. Definisjonen på et ungdomsopprør er et kulturelt skifte, en endring i synsvinkel og tilnærming som bryter radikalt med rådende oppfatninger. Vi har sett det før. Nå kan det være i ferd med å skje igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer