Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takk til ambassaden!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TSUNAMI: Selv er jeg blant dem som har fått takk fra statsministeren for profesjonell håndtering av situasjonen og positiv omtale i de fleste rapporter.Det er likevel med en viss sårhet jeg har mottatt disse gode tilbakemeldingene når ambassade- og UD-personell, som jeg arbeidet side om side med, ikke har fått annet enn negative tilbakemeldinger i presse og i rapporter. Det ble gjort en del feil, og flere ved ambassade og UD kunne nok trengt noe opplæring i hvordan håndtere mennesker i sjokk, men disse relativt få glippene har fått lov å overskygge den, etter min mening, imponerende innsatsen også ambassade- og UD-personell gjorde i forbindelse med tsunamien.

EN SKAL KUNNE forvente en viss profesjonalitet når Det Norske Misjonsselskap (NMS) setter inn sin stab med thaitalende prester med erfaring fra bistandsarbeid. Samtidig er det få som har fått med seg at hovedtyngden av kirkelig og frivillig innsats i denne perioden faktisk ble utført under ledelse av det sterkt kritiserte UD- og ambassade-personellet. Våre folk reiste i team sammen med ambassadepersonell på den første rekognoseringen til Khao Lak, og vi hadde også folk jobbende på selve ambassaden. Så tett var dette samarbeidet at pårørende nok vanskelig kan ha klart å skille hvem som faktisk var ambassadefolk og hvem som ikke var det. Her kan også nevnes at den norske sjømannspresten i Thailand også formelt arbeider som attaché ved ambassaden. Flere pårørende har også stilt seg undrende til at ambassadepersonellet ikke fikk delta under de to turene for pårørende som har vært.

ARBEIDET MED planlegging av framtidige beredskapsplaner er nå godt i gang. Da er det viktig at vi også lytter til de erfaringer personell ved Bangkok-ambassaden har gjort. Dette er særlig viktig siden det, etter min mening, svært snevre, uprofesjonelle arbeidet gjort av Reinås-utvalget gjør den rapporten helt ubrukelig som grunnlag for dette arbeidet.Når store ulykker skjer, vil behovet for å skylde på noen være stort. Denne gang var det ambassaden og UD det gikk ut over. Mange sitter med såre, vonde minner fra det som skjedde, men et år har nå godt, og det er på tide at også ambassade og UD-personell får sin fortjente takk, og jeg stiller meg gjerne først i rekken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!