Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Barnefattigdom:

Takk til dere som tok brodden av ulikheten i sommer!

Skal vi for alvor forebygge psykiske helseplager blant barn og ungdom, må vi også ta tak i den økende barnefattigdommen.

FERIE FOR ALLE: Frivillighetssentraler, Sommerpatruljer, Kirkens Bymisjon og Røde Kors sitt Ferie for alle, som statsministeren her besøker utenfor Drøbak, har arrangert ulike opplegg for at alle barn skal få en minneverdig sommer. - Vi som politikere må rette en stor takk til de som tok brodden av ulikheten i sommer, skriver innsenderne. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
FERIE FOR ALLE: Frivillighetssentraler, Sommerpatruljer, Kirkens Bymisjon og Røde Kors sitt Ferie for alle, som statsministeren her besøker utenfor Drøbak, har arrangert ulike opplegg for at alle barn skal få en minneverdig sommer. - Vi som politikere må rette en stor takk til de som tok brodden av ulikheten i sommer, skriver innsenderne. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer er ferie og opplevelser. Enten vi tok turen til utlandet eller nøt det varme været hjemme, har de fleste av oss hatt både tid og råd til å gjøre årets sommer minneverdig. Slik er det ikke for alle. For en stor og stadig voksende gruppe barn og unge er ferien nok en påminnelse om ulikhet. At de ikke kan delta der andre kan. Fordi de ikke har råd.

Anette Trettebergstuen.
Anette Trettebergstuen. Vis mer

I april la SSB fram tall som viste at 101.000 barn under 18 år levde i husholdninger med vedvarende lavinntekt. Dette utgjør 10,3 prosent av alle barn. Av disse er 54,5 prosent barn med innvandrerbakgrunn. Vedvarende lavinntekt betyr at man godt kan ha råd til mat og klær, men ikke nødvendigvis det samme nivå av fritidsaktiviteter eller opplevelser som andre familier. Årsaken er gjerne at en eller begge av foreldrene ikke er i arbeid.

Elise Bjørnebekk-Waagen.
Elise Bjørnebekk-Waagen. Vis mer

Heldigvis har tusenvis av ildsjeler stilt opp for disse barna i sommer. Røde Kors arrangerte Ferie for alle, med rekordsøkning i år, Frivillighetssentraler landet rundt har fikset ulike opplegg, Aftenposten skrev nylig om Sommerpatruljen på Holmlia og Kirkens Bymisjon arrangerte Familieferie på Stovner. Listen over tiltak som har fått innvilget midler gjennom Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom i 2018 viser et enormt engasjement for å gi barn og unge en minneverdig sommer.

Vi som politikere må rette en stor takk til de som tok brodden av ulikheten i sommer. Samtidig må vi også prøve å gjøre noe med den ulikheten, når vi nå vender tilbake til jobb.

Helseminister Høie har lagt prestisje i å gjøre psykisk helse til en likestilt del av folkehelsearbeidet. Det er satset på psykologer i kommunene og regjeringens strategi «Mestre hele livet» inneholder tiltak for å fremme livskvalitet og psykisk helse blant barn og ungdom. Men det hjelper lite med psykologer og strategier hvis barn og unge vokser opp med konstante påminnelser om at deres familier har lite å rutte med. Sosial ulikhet er en motor for psykiske helseplager.

Ungdommer fra hjem med lav sosioøkonomisk status rapporterer oftere om lavere livskvalitet, verre helse og mer psykiske plager enn andre ungdommer. Forskjellene er tydeligst hos jenter. Jenter fra fattige familier er oftere plaget av angst og depressive symptomer enn sine jevnaldrende. Fattige barn har færre venner og er mindre deltakende i idrett og fritidsaktiviteter, en utvikling som starter allerede i barneidretten.

Hvorfor er det slik? Forskningen viser at lav inntekt påvirker familier på særlig to måter. For det første påvirker det hva familier kan investere i. Ferier og fritidsaktiviteter koster tid og penger. For det andre påvirker det foreldres samvær med barna. Dårlig råd leder til stress og plager, man kan ikke være der for ungene så mye som man skulle ønske. Barnefattigdom gir en annen type oppvekst, og barn merker tidlig denne forskjellen.

Sosiale medier kan bli en forsterkende faktor. Instagram og snapchat, de to sosiale mediene som benyttes mest av unge jenter, er full av perfekte feriebilder. Forskjellene kan ikke filtreres bort.

Derfor må vi politikere kjempe mot økte forskjeller. Til tross for flere psykologer og gode lavterskeltilbud, vil økte forskjeller fungere som en motor for psykiske helseplager og dårligere oppvekstvilkår.

Det er derfor Arbeiderpartiet heller vil satse på fellesskapsløsninger enn skattelettelser for de rikeste. Vi må bruke finanspolitikken aktivt for å bekjempe arbeidsledighet og økte forskjeller. Velferdsordningene må utformes slik at de legger grunnlag for høy yrkesdeltakelse og økt likestilling, for arbeid er den mest effektive veien ut av fattigdom. I Oslo tilbyr man for eksempel gratis kjernetid i barnehagen for familier med lavinntekt.

Sommerferien er over. En ny stortingssesjon er snart i gang. Skal vi for alvor forebygge psykiske helseplager blant barn og ungdom, må vi også ta tak i den økende barnefattigdommen.