Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takker «Harry Potter» og «Twilight» for å ha åpnet dører

- Jeg så voksne, dresskledde menn på første klasse kose seg med Potter-bøkene.

DRAHJELP: Forfatteren Alyson Noël mener Harry Potter og Twilight har åpnet dører for fantasy-sjangeren. — Jeg blir smigret av Twilight-sammenligningen. Men jeg har ikke skrevet noen kalkulert etterligning, dette er på alle måter en annerledes bokserie, sier Noël.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRAHJELP: Forfatteren Alyson Noël mener Harry Potter og Twilight har åpnet dører for fantasy-sjangeren. — Jeg blir smigret av Twilight-sammenligningen. Men jeg har ikke skrevet noen kalkulert etterligning, dette er på alle måter en annerledes bokserie, sier Noël. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fantasyforfatter Alyson Noël takker «Harry Potter» og vampyrene i «Twilight» for at de åpnet dører. Nå leser menn i dress fantasy på flyreiser - uten skam.

- Hypnotisere Alyson Noël har hatt en stor suksess med «De udødelige». Nå er hun tilbake med en ny fantasyserie som på norsk har fått tittelen «De utvalgte». De to første bøkene «Arven» og «Dolken» utkommer på norsk denne våren, og forfatteren besøker Litteraturfestivalen på Lillehammer for å møte norske fans.

- Inspirasjonen til min nyeste heltinne, Daire Santos, kom da jeg gjorde research på det overnaturlige. Blant annet lot jeg meg lede ned i underverdenen av en sjaman, slik at jeg kunne finne mitt kraftdyr.

- Jeg har gjort mye sprøtt på leting etter gode historier. Blant annet lot jeg meg hypnotisere for å se tilbake på tidligere liv.

Hun legger til at hun var full av skepsis da hun lot seg «føre tilbake»:

- Jeg trodde jeg skulle dikte fram liv som så ut som Hollywood-filmer. I stedet så jeg meg selv leve virkelig vonde og fattigslige liv. I det ene livet, hvor jeg var rik, var jeg dessuten en skikkelig drittkjerring. Jeg mener: hvem gir seg selv dårlige karaktertrekk i en drøm eller fantasi? Nei, det var en merkelig opplevelse.

Panikk Årsaken til at hun i det hele tatt ble fantasyforfatter, takker hun en livskrise for:

- I løpet av et halvår mistet jeg tre personer som sto meg nær. Samtidig ble mannen min diagnostisert med leukemi. Det gikk bra med ham, men skrivingen og fantasy ble flukt og terapi i den verste perioden, sier hun.

Der handlingen i «De udødelige» utspilte seg på solbadede Laguna Beach i California, er det langt andre rammer som omgir «De utvalgte». Vi flytter oss til en mørk, mystisk og oppdiktet by i New Mexico. Her er magi og mystikk gode kår, med urbefolkningens mytologi og sjamanisme som sentrale ingredienser.

Noël hadde skrevet flere bøker før «De udødelige», men det var først med fantasy hun virkelig traff en nerve. Hun forteller om panikk da det tok av.

- Jeg gikk fra å ha 10.000 lesere til å ha millioner. Det var skremmende! Men jeg bestemte meg for ikke å tenke så mye på det og fortsette å følge min kunstneriske visjon om å lage gode og spennende bøker.

Hun sier videre om visjonen hun har med bøkene:

- Det finnes en moral i dem, et budskap om at du er bra nok selv om skjønnhetsindustrien forteller deg noe annet. Jeg skriver om outsidere og mange identifiserer seg med dem.

Hollywood-sminkør Den nye heltinnen, Daire Santos, er veldig ulik Ever Bloom fra «De udødelige».

- Som meg vokser også Daire opp med en enslig mor. Men der min mor og jeg levde på hennes minstelønn, er Daires mor sminkør på Hollywood-innspillinger. Dermed får Daire se livet fra et glamorøst men litt falskt sted. Hun må stadig ta farvel med mennesker, alt er flyktig og dette gjør at hun blokkerer for nære relasjoner. Hun klarer ikke helt å tro på kjærligheten. Men så forelsker hun seg, og det blir farlig ...

Det er en filminnspilling som fører Daire og moren til New Mexico og her blir altså vår kvinne ikke bare omgitt av mystiske fenomener, men også av stormende romantikk.

- «Harry Potter» tok fantasysjangeren ti hakk videre. Jeg var flyvertinne da denne bokserien ble populær, og så voksne, dresskledde menn på første klasse kose seg med Potter-bøkene. Deretter kom «Twilight», som gjorde det samme for den romantiske fantasysjangeren. Jeg kan takke begge for den suksessen jeg opplever.

(NTB)