DE BESTE VANT: The BlackSheeps vant lørdag superfinalen i Melodi Grand Prix junior som ble arrangert i Århus i Danmark. FOTO: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX
DE BESTE VANT: The BlackSheeps vant lørdag superfinalen i Melodi Grand Prix junior som ble arrangert i Århus i Danmark. FOTO: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIXVis mer

Takker musikklæreren

Black Sheeps imponerte alle. Men tirsdag er det tentamen.

html,body { border: 0px; } ÅRHUS (Dagbladet): Takket være the BlackSheeps synger nå hele Norden om en syk, overvektig bikkje ved navn Camilla. «Oro jaska, beana» betyr «Hold kjeft, hund».

-Helt uvirkelig. Jeg kan ikke forstå det, sa en glad og lett forvirret Agnete Johnsen da tv-kameraene ble slått av i går kveld.

Føler ingen ting
Dette var en seier, ikke bare for det norsk-samiske bandet, for Norge og samene i de nordiske landene — men også for musikken. Dette er ikke en rosa, søt sang — men en ekte alternativrocker.

Samtlige av deltakerlandene hadde BlackSheeps på topp.

-Jeg føler ingen ting, sa den energiske BlackSheeps-vokalisten før alle deltakerne gikk på fest i går kveld.

-Bare å gå videre til superfinale var uvirkelig. Å gå til topps er helt uforståelig, istemmer de andre i bandet.

Takker musikklæreren
Men allerede neste uke er bandet tilbake til hverdagen.

-Tirsdag er det tentamen. Det gjør ingen ting, vi synes skoleprøver er helt ok, sier The BlackSheeps.

Bandet vil takke alle, både de som stemte på dem og venner og familie som har støttet dem hele veien.

-Men først og fremst takker vi musikklæreren vår, Anders Voll.

-Han har hjulpet oss og lært oss mye, sier Emelie Nilsen, Agnete Kristin Johnsen, Viktoria Eriksen og Aleksander Touryguin.

Finnmark mobiliserte
En stor delegasjon fra Finnmark er til stede i Århus denne helga, og jubelen ville ingen ende ta da seieren var et faktum.

Ordfører i Nesseby kommune, Inger Katrine Juuso, var til stede sammen med kulturkonsulent Jørgen Betten.

Men siden The BlackSheeps har satt det nordligste fylket på kulturkartet, var også sametingspresident Egil Olli sammen med kona Anne på plass i Musikkhuset for å følge finalen.

- En fantastisk jobb
- The BlackSheeps har gjort en fantastisk jobb.

- Vi er utrolig stolte av dem. De har nådd ut til hele Norden på utrolig kort tid, sier Egil Olli, som sammen med kona hadde tatt på seg sitt aller fineste festantrekk.

De beste vant
Fire gikk videre til superfinalen. Det var artistene The Johanssons med «En for alle for en» (Danmark), Footboys med «Footboll» (Finland), The BlackSheeps med «Oro jaska, beana» (Norge) og Jonna med «Kommer jag våga» (Sverige).

Greit, vi må tillate oss å være entusiastiske på egne vegne, akkurat som vi er det når Norge spiller landskamp:

Ikke til forkleinelse for de andre deltakerne, men samisk/norsk BlackSheeps var i en klasse for seg. Låten er en hit, det har vel alle radiospilling i flere kanaler bevist. Sanger Agnete Johnsen er intet mindre enn et stort talent.

Ingen rein tone
Finske Footballboys og danske Sandra Monique var mer sjarmerende enn talentfulle. Jo visst, det er ikke alltid lett å finne tonene, men den danske «Hola chica» var aldri i nærheten av ha en ren tone.