Takker norsklæreren

Hannah Belsvik Hansen begynte å skrive dikt i 1. klasse på barneskolen.

Nå er hun straks 17 og går i 1. klasse på musikklinja på Stord videregående skole.

- Vi hadde en lærer som lærte oss og inspirerte oss til å skrive dikt. Det er nok mye takket være henne at jeg skriver fremdeles. Jeg hadde en pause i et par år, men mot slutten av ungdomsskolen var det så mye innestengt aggresjon som måtte ut at jeg begynte igjen, forklarer Hannah.

Frustrert av planlegging

Hun har ingen konkrete planer for framtida, men mange drømmer.

- Det frustrerer meg at folk på min alder allerede har planlagt livet sitt og veit hvor de er og hva de gjør om noen år. Jeg klarer ikke se lenger fram i tid enn inn i neste uke, utbryter Hannah.

Men hun tror hun kommer til å fortsette å skrive.

- Om jeg blir forfatter får tida vise! Det var et lite sjokk at jeg ble månedens poet, også for mamma og pappa som trodde jeg hadde slutta å skrive etter barneskolen.

Blodig slagsmål

Månedens dikt for desember har Hannah kalt «I krig og kjærleik», og inspirasjonen kom opprinnelig fra et slagsmål mellom to brødre.

- Det gjorde et sterkt inntrykk på meg der og da, men så ble diktet et bilde på hvor forferdelige vi mennesker egentlig er med hverandre. Vi er jo i bunn og grunn helt like alle sammen.

Som litterære forbilder trekker Hannah fram Jens Bjørneboe og Ragnar Hovland.

- Jeg leser mange ulike forfattere, jeg henger meg som regel ikke så mye opp i hvem som har skrevet bøkene så lenge de er gode og fengende. Men jeg har en favorittdikter - den engelske beatpoeten Adrian Henri.

Les diktet:

«I krig og kjærleik»

Blod

tjukkare enn

vatn

renn

gjennom nasa

Brødrene

midt i den

svarte natta

ser ikkje, vil ikkje vita

kva dei har gjort

Rød og svart dramatikk

Juryen opplever «I krig og kjærleik» som et scenisk og visuelt dikt, som har sin styrke i at det ikke forklarer, men antyder. Hva som har skjedd, er uvisst. Mulighetene er mange: Det kan ha vært en konfrontasjon dem imellom, eller de kan ha stått last og brast i forhold til andre. Om de er brødre rent bokstavelig, eller «blodsbrødre» er åpent. Diktet handler om mer enn kameratskap, det handler om en felles front. Og blind ubetenksomhet.

Første del inneholder et nødvendig frampek mot «brødrene» i 3. strofe. Diktet har kontinuitet uten at det blir stående stille, linjedelinga er stram og fin og understreker det dramatiske. Det samme gjør fargene rødt og svart. Hentydningene til ordtak («I krig og kjærleik», «Blod er tykkere enn vann») skaper en hverdagslig kontrast til det dramatiske, og er med på å sannsynliggjøre situasjonen.

For juryen, Kristian Rishøi

I juryen denne gangen satt Kristian Rishøi, Niels Schia og Maria Børja

NATTPOET var Hannah Belsvik Hansens pseudonym da hun skrev desemberdiktet «I krig og kjærleik».