Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Takket nei til rollen som «Himmelblå»-Marit

- Et valg hun bør angre på, sier PR-ekspert.

TAKKET NEI: Skuespiller Marian Saastad Ottesen takket nei til rollen som Marit i Himmelblå. PR-eksperter mener det var et dumt valg. Foto:Mette Møller
TAKKET NEI: Skuespiller Marian Saastad Ottesen takket nei til rollen som Marit i Himmelblå. PR-eksperter mener det var et dumt valg. Foto:Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2008 begynte mange seerhjerter å banke for ei øy i Nord-Norge. Dramaserien «Himmelblå» ble raskt en enorm suksess med over 1,3 millioner seere på det meste. Mye av æren fikk hovedrolleinnehaver Line Verndal.

Men rollen som alenemoren Marit, var egentlig tiltenkt en annen skuespiller.

- Marian Saastad Ottesen var vårt førstevalg i rollen som Marit i «Himmelblå». Men hun takket nei, sier Vegard Stenberg Eriksen, som produserte serien for NRK.

ALLES MARIT: Her er Line Verndal i rollen som Marit i «Himmelblå», sammen med Roland, spilt av Terje Skonseng Naudeer. Foto: NRK
ALLES MARIT: Her er Line Verndal i rollen som Marit i «Himmelblå», sammen med Roland, spilt av Terje Skonseng Naudeer. Foto: NRK Vis mer

Han forteller at det var flere aktuelle til hovedrollen, men mot slutten av castingperioden sto det mellom Verndal og Saastad Ottesen. Det var en dragkamp mellom produsent Eriksen og regissør Eva Dahr.

Ikke tro på «Himmelblå» - Jeg ville ha Verndal som Marit, mens Dahr ønsket Saastad Ottesen. Begge var ypperlige for rollen, men det endte med at Saastad Ottesen toppet lista, sier Stenberg Eriksen.

Likevel takket Saastad Ottesen nei til rollen, visstnok fordi hun ikke hadde tro på serien. Dermed gikk Marit-rollen til den relativt ukjente Verndal.

- Verndal hadde fram til da bare hatt midt på treet-roller, og var aldri blitt løftet fram. Så ble hun megastjerne med rollen som Marit, sier Stenberg Eriksen.

SER IKKE POTENSIALET: Leder for skuespillerfornunder, Agnete Haaland, tror skuespillere ikke alltid ser hva slags manus og rolle har å gjøre med, og dermed takker nei
Foto: Elisabeth Sperre Alnes
SER IKKE POTENSIALET: Leder for skuespillerfornunder, Agnete Haaland, tror skuespillere ikke alltid ser hva slags manus og rolle har å gjøre med, og dermed takker nei Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

TV-og radiodirektør i mediebyrået OMD kjenner ikke bakgrunnen for Saastad Ottesen sitt valg, men mener det var uklokt.

- Du kan godt si hun har tatt et dårlig valg. Det hadde vært strategisk smart å være med. Du kan sammenlikne det med Jan Fredrik Karlsen, som holdt på å takke nei til å bli Idol-dommer. Hadde han ikke tatt den jobben, ville han neppe vært den han er i dag, sier Barås Bye, og samtidig påpeker betydningen rollen har hatt for Verndal.

- Himmelblå ble en stor suksess. Å spille i serie i beste sendetid, med over en million seere, fungerer som et utstillingsvindu. Det kan du som skuespiller nyte godt av i ettertid. Det er ingen tvil om at Verndal har fått gevinst for å være med.

Ser ikke potensialet Leder i Skuespillerforbundet, Agnete Haaland, kjenner ikke til detaljene i saken, men mener det kan være vanskelig vite hvilke roller man skal velge som skuespiller.

- Vi vet om en god del skuespillere som har takket nei til tilbud og angret i etterkant. Det kan ha vært fordi de ikke har sett potensialet i produksjonen, eller fordi de har hatt tilbud om andre roller de heller vil gjøre, sier hun.

Haaland mener skuespillere må kjenne på magefølelsen når de skal ta avgjørende valg.

- Det som er utfordrende er at vi ikke vet hvordan produksjonen blir før den er skapt. Noe kan se bra ut på papiret, andre ting kan se kjedelig og uinteressant ut, men vise seg å bli en helt fantastisk og nyskapende, sier Haaland.

Bør angre Daglig leder i reklamebyrået Kitchen, Haakon Dahl, mener Saastad Ottesen har tatt et valg det er god grunn til å angre på.

- I kreative yrker kan det være vanskelig å vite hvilket tog man skal hoppe på, men der tok hun nok en avgjørelse som hun kommer til å angre på resten av livet, sier Dahl.

Også han påpeker at Marit-rollen løftet Verdal fram som en av landets mest kjente skuespillere.

- En serie med så massiv suksess som «Himmelblå», plasserer skuespillerne i eliteserien av norske kjendiser. Jeg kan ikke vurdere hvilke andre karrieremuligheter Ottesen hadde da hun takket nei til rollen, men det virker som om hun takket nei til en «golden opportunity», sier Dahl.

Angrer ikke Saastad Ottesen er for tida aktuell i rollen som Petrine i «Reisen til julestjernen» ved Nationaltheatret, og bekrefter ovenfor Dagbladet at hun fikk tilbud som hovedrollen i «Himmelblå».

- Som skuespiller må man ta sine valg, enten det gjelder små eller store ting. Avgjørelsen var riktig den gangen, og den føles like riktig i dag. Jeg angrer ikke på det. Dessuten hadde jeg andre spennende oppgaver på Nationaltheatret, sier Saastad Ottesen.

TAKKET JA: Line Verndal sa ja til rollen som Marit i NRK-serien Himmelblå. Foto: Håkon Eikesdal
TAKKET JA: Line Verndal sa ja til rollen som Marit i NRK-serien Himmelblå. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
LITE STRATEGISK: Tv- og radiodirektør i OMD mener det var et uklokt valg av Saastad Ottesen og takke nei til Himmelblå-rollen.
LITE STRATEGISK: Tv- og radiodirektør i OMD mener det var et uklokt valg av Saastad Ottesen og takke nei til Himmelblå-rollen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!