DEBATT

Kjøtt, klima og NRK

Takket være NRK vet du nå hvor mye CO2 du kutter når du dropper kjøtt en gang i uka

Det er ikke NRKs oppgave å fortelle folk at de må kildesortere og kutte kjøtt, hytteturer og weekend-turen til Barcelona. 

OPPLYSNING: NRK skal opplyse, ikke fortelle folk hva de skal gjøre, sier Kyrre Nakkim.


Foto RASMUSSEN/ESPEN Dagbladet
OPPLYSNING: NRK skal opplyse, ikke fortelle folk hva de skal gjøre, sier Kyrre Nakkim. Foto RASMUSSEN/ESPEN Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Reduksjon av kjøttforbruket og spesielt «kjøttfri mandag» framholdes stadig oftere som et viktig klimatiltak. NRK Dagsnytt 18 ville undersøke klimaeffekten av begge deler. Det stemmer ikke, som Arild Hermstad i Framtiden i våre hender skal ha det til, at vi valgte ut de tallene som passet «vårt eget verdensbilde». Vi tok med åpent sinn kontakt med en rekke forskningsmiljøer for å undersøke om noen hadde foretatt utregninger.

Mange piler pekte etter hvert mot Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Der fikk vi hjelp av forsker Laila Aass, som satte opp en utregning med helt åpne forutsetninger og kilder. Siden hun ikke kunne stille i Dagsnytt 18-studio av praktiske årsaker, frontet kollegaen hennes Odd Magne Harstad saken.

Regnestykket viste blant annet at en dag uten storfekjøtt for hver nordmann ville gi et klimagasskutt på 52 kg per person per år. For å illustrere hvor mye 52 kg er, valgte vi å sammenligne med utslippene fra en biltur til hytta.

I tillegg opplyste vi om effekten av halvering av storfekjøttforbruket, vi problematiserte forholdet mellom meieriprodukter og kjøtt fra den norske kombidyr-besetningen, og vi opplyste om klimagevinsten ved å kutte alle typer kjøtt (inkludert fjørfe og sau) en dag i uka og ved en halvering.

Vi opplyste om klimaeffekten av ulike tiltak, blant annet overgang fra diesel til elbil (3 255 kg CO2/år), kutte en ferietur til Thailand (3 000 kg CO2/år) samt ikke å kaste noe mat (130 kg CO2/år).

I studio hadde vi Harstad som redegjorde for sine tall, Thomas Cottis, høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmark, bonde og lokallagsleder i Naturvernforbundet. Cottis mener redusert kjøttforbruk er viktig, men at vi og må være klar over hvilke utslippskutt som monner.

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm, deltok også i Dagsnytt 18. Vi hadde altså et panel med to som ønsker redusert kjøttforbruk og en som ikke syns det har noe for seg. Det var altså ikke slik at NRK var ute etter å få bekreftet eget verdensbilde, slik Hemstad hevder.

I etterkant av kritikken mot NMBUs regnestykke, tok NRK kontakt med forsker ved Nibio, Klaus Mittenzwei. Han kommer fram til noe større klimagasskutt hvis vi kutter ut storfekjøtt hver dag. En av hovedinnvendingene mot NMBUs utregninger var at de forutsatte et storfekjøttforbruk på kun 50 g per dag per nordmann. Så Mittenzwei forutsetter både at ingen under seks år spiser storfekjøtt og at et gjennomsnittlig måltid består av 100, 150 eller 200 g storfekjøtt. Da blir utregningene hans slik:

  • Å kutte 100 g storfekjøtt i uka innebærer CO2-kutt på 48 kg/person/år = 291 km med bil.
  • Å kutte 150 g storfekjøtt i uka innebærer CO2-kutt på 72 kg/person/år = 436 km med bil.
  • Å kutte 200 g storfekjøtt i uka innebærer CO2-kutt på 96 kg/person/år = 581 km med bil.

Når Mittenzwei inkluderer alt kjøtt i sitt regnestykke, kommer han til at klimaeffekten av en kjøttfri dag i uka per person per år er 62,73 kg. Dette er om lag 11 kg mer enn det Odd Magne Harstad kommer til. NRKs påståtte verdensbilde rokkes ikke av at klimakuttet kan være 11 kg mer enn det NMBU framla.

Det er ikke NRKs oppgave å gjøre de sammenligningene og framføre det budskapet Framtiden i våre hender til enhver tid har på agendaen. NRK har et ansvar på å opplyse og informere, vi skal også utfordre sannheten framsatt av interessegrupper. Vi mener vi gjorde alt dette i denne saken.

Nå vet folk klimaeffekten av å kutte ut kjøtt. Hvis publikum er opptatt av å redde kloden fra oppvarming, kan NRKs brukere nå ta stilling hvilke klimatiltak som virkelig monner.

I motsetning til Arild Hermstad, er det ikke NRKs oppgave å fortelle folk at de både må kutte ut kjøtt og et par hytteturer, droppe weekend-turen til Barcelona og kildesortere. Vi forteller kun hva som teller hvor mye, så får folk kjenne på egen samvittighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer