Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Norsk oljepolitikk

Tale med velsmurt olje-tunge

Innvendinger mot oljepolitikken kan ikke behandles som fiendebilder som må avvises.

GAMLE SANNHETER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp)
GAMLE SANNHETER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) Vis mer
Meninger

Norge har fått en ny olje- og energiminister, Terje Søviknes. Ikke uventet går han på banen som talsmann for størst mulig utvinning fra norsk sokkel, og underskriver på Statoil-sjef Eldar Sætres uttale til NRK om at Norge har et ansvar for å utvinne så mye olje og gass som mulig.

Det merkelige er at argumentasjonen ikke ser ut til å bli påvirket av at sentrale fakta er blitt tilbakevist flere ganger.

1. Både Sætre og Søviknes sier at norsk olje og gassutvinning har halvparten så høye utslipp under produksjon som gjennomsnittet i verden. NRKs Brennpunkt laget en hel dokumentar som slår beina under det argumentet. Det er andre typer utvinning som har betydelig høyere utslipp, som for eksempel oljesand som Statoil nylig har solgt seg ut av etter enorme tap. Men utvinning fra landbaserte brønner i de svært oljerike områdene i Midtøsten har lavere utslipp.

2. Oljebransjen og regjeringa hevder at norsk gass spiller en sentral rolle i arbeidet med å begrense oppvarmingen, ved å erstatte det mer forurensende kull. Teoretisk har de et poeng. Men ingen har til nå greid å sannsynliggjøre at norsk gass faktisk erstatter kull. Det kan like godt hende at norsk gass står i veien for fornybare alternativer, eller at de faktisk blir foretrukket fordi de har lavere kostnader enn norsk gass.

Som en følge av Paris-avtalen, hvor Norge har forpliktet seg til å bidra til at verden holder seg innenfor 2 grader global oppvarming, og helst ned mot 1,5 grader, har debatten om norsk oljevirksomhet fått større plass i offentligheten. Ingen seriøse deltakere i ordskiftet mener at oljevirksomheten skal stenges umiddelbart, like lite som noen underkjenner det selvsagte i hvor avgjørende olje og gass-virksomheten er for den norske velferdsstaten.

Det er likevel ikke til å komme bort fra at norsk oljevirksomhet har to store hovedutfordringer: Det er ikke mulig å utvinne all fossil energi som i dag er funnet og under utvikling, noe må bli liggende i bakken. I tillegg er den framtidige prisen på fossil energi heftet med stor usikkerhet. Både utvikling av teknologi som produserer ren energi og teknologi som bruker ren energi, vil gjøre at etterspørselen kan synke raskt. Norske selskaper som Statoil og den norske staten som har betydelig eierandeler i oljen vil da sitte igjen med såkalte «stranded assets, feilinvesterte penger som kunne vært brukt på å sikre vår framtidige velferd på annet vis.

Innvendinger mot gjeldende politikk kan ikke behandles som fiendebilder som må avvises. Dersom Eldar Sætre i Statoil vil bli tatt på alvor når han snakker med store ord om det grønne skiftet, kan han ikke samtidig avvise det grunnleggende poeng at oljen er en av hovedgrunnene til at skiftet er nødvendig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling