Talekor i studio

Mens styreformann Torger Reve mangler en ny NRK-sjef hver gang han tror han har funnet en, sitter stadig to medarbeidere og leser Dagsrevyen for oss.

NRK sliter tungt med å gjøre de rette prioriteringene.

Men det er heller liten hjelp Nina Owing og Ingolf Håkon Teigene kan gi styreformannen med å sile kandidater blant bokselgere og avisdisponenter, de har nok med å legitimere hvorfor tv-nyhetene skal presenteres i form av et talekor. Ideen om å bruke to studioverter var en fiks greie Dagsrevy-sjef Viggo Johansen gikk rundt med i hodet sitt da nyhetssendingene skulle piffes opp for noen måneder siden. Jeg har lest meg til at Johansen mener at nyheter endrer seg over tid, og at presentasjonen må tilpasses disse endringene.

Amerikansk

Og stort mer original var ikke ideen enn at TV2 realiserte de samme planene. Som igjen har vært virkeligheten i amerikansk fjernsyn i mange år. Der kalles det gjerne «happy talk» og omfatter både såkalte sports- og værankere, i tillegg til nyhetspresentatørene. På denne bakgrunnen er det litt vanskelig å skjønne hvorfor parhestene Owing og Teigene ser så selvpålagt ulykkelige ut ved sendestart. Kanskje er det fordi de til enhver tid har en NRK-sak som toppoppslag? Fredag kveld var den altoverskyggende saken at nyhetssjef Tom Berntzen slutter i NRK. Slikt gir tv-seerne blaffen i, nyhetssjefen i NRK kan hete hva han eller hun vil for oss.

At den såpeoperaen som utspilles i jakten på ny kringkastingssjef, gis høyeste prioritet, har vi imidlertid en viss sans for. Noen ekte nyheter fra Reve-jakta klarte likevel ikke Dagsrevyen å bringe fram i går. Opposisjonen i Stortinget forsøker etter beste evne å bringe politikk inn i saken, men ender opp med å sutre over hvor fælt det er at opplysninger om prosessens gang kommer offentligheten for øre gjennom pressen.

Alene

I TV2 reduseres antall studioverter i helgene. Så Thomas Henschien var i går alene om å presentere mange av de samme sakene som Dagsrevyen hadde. Begge kanalene graver i spørsmålet om hvor store helseskader NATOs bruk av utarmet uran i Kosovo har skapt.

Og det bør de fortsette med.

Dessuten noteres med en viss tilfredshet at meteorolog Jan Erik Johnsen fortsatt får presentere NRKs værmelding i fred. Jeg lurer likevel på hvorfor jeg ikke har skjønt at tv-nyhetene har endret seg så radikalt at stadig flere ansikter må lese dem for oss.