Talende taust fra Putin

Russland har vært talende taust etter at passasjerflyet på vei fra Sinai til St. Petersburg styrtet med 224 mennesker om bord søndag.

HVORFOR? Etterforskere undersøker det styrtede russiske flyet i Sinai-ørkenen. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/Scanpix
HVORFOR? Etterforskere undersøker det styrtede russiske flyet i Sinai-ørkenen. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/ScanpixVis mer
Kommentar

Onsdag sa president Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov at Russland holder alle muligheter åpne om hva som skjedde, og henviser til at etterforskerne må bli ferdige med jobben. Det skjer etter at en amerikansk regjeringskilde sa til CNN at de hadde etterretning som tydet på at den russiske flystyrten skyltes at ei bombe eksploderte inne i flyet.

Altså at IS, eller en egyptisk fetter av IS i Sinai, står bak styrten, slik den britiske utenriksministeren Philip Hammond antydet da han bergrunnet hvorfor britene har stanset sine flyginger til flyplassen i Sharm el-Sheik.

Hvorfor er Russland så tilbakeholden når andre årsaker én etter én lukes bort?

AV TO GRUNNER. For det første fordi hvis det var ei bombe, så er dette er den verste terrororaksjonen mot Russland siden tsjetsjensk terror rystet landet tidlig på 2000-tallet. Og fordi det umiddelbart vil bli sett i sammenheng med Putins nye krigseventyr i Syria. Terror i Russland, eller mot russiske borgere, er det siste Putin trenger.

For det andre så er det uklart hvordan Russland vil reagere hvis det er IS som står bak. Det er neppe så enkelt som terroreksperter hevder, for eklsempel i Dagbladet, at Russland vil slå fryktelig tilbake.

Det er riktig at voldsom gjengjeldelse er Russlands vanlige reaksjon på terror. Men det har vært terror i Russland fra grupper med fotfeste og tilhold i landet, som tsjetsjensk og annen terror som har sin opprinnelse i det nordlige Kaukasus. Dette er en annen type terror på et terrirorium som ikke er Russlands, der det også er andre interesser, og andre som spiller sitt spill.

DET MEST TALENDE i den russiske reaksjonen på flystyrten er nettopp Kremls taushet. Etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet over Øst-Ukraina i fjor sommer lanserte Kreml en rekke teorier for hvordan flyet kunne ha blitt skutt ned, blant annet at et ukrainsk jagerfly, og av en Buk-rakett avfyrt fra ukrainsk-kontrollert territorium. Alt for å få oppmerksomheten bort fra hovedsporet, som var en russisk Buk-rakett fra pro-russisk opprørskontrollert område.

Noe liknende var tilfelle under en annen krise for Kreml, drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov i februar i fjor. Nett-troll godt lønnet av Kreml-vennlige nettverk fikk beskjed om å spre teorien om at Nemtsov ble drept av sine egne fordi den nå var så desperat at den hadde begynt å drept sine egne på åpen gate for å få oppmerksomhet. Det var en av flere teorier som ble spredd.

MEN STILT OVERFOR dagens krise er Kreml taust om mulige årsaker, men sier at de holder alle muligheter åpne. Trolig har Moskva tilgang til den samme etterretningen som gjør at britene har stanset sin flyging til Sharm el Sheik. I ettermiddag vedtok russerne det samme.

Og trolig vurderer de nå hvordan de skal reagere uten åpent å vedgå at det var et terrornettverk som sto bak. En massiv russisk aksjon mot IS-mål i Syria vil være det samme som å vedgå at ulykken skyltes islamistisk terror på grunn av Russlands deltakelse i krigen i der. Det vil være en bitter pille for Kreml å svelge.

Det som er Russlands overordnede mål i Syria er å støtte president Bashar al-Assad, å knuse IS, og å bli anerkjent som en likeverdig partner med USA i Midt-Østen. Disse målene er trolig ikke endret av ulykken med det styrtede flyet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.