Talent- oppdrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK FILM

er på vei mot noe betydelig akkurat nå. Denne filmhøsten er i ferd med å befeste tendensen fra i fjor: Det lages mer og det lages bedre film i Norge. Tore Ryghs «Alt for Egil» og Aksel Hen-nies «Uno» er begge resultater av nye, innovative filmgrupper. Forhånds-varsler fra Erik Poppes «Hawaii, Oslo», Torun Lians «Ikke naken» og Annette Sjursens «Min misunnelige frisør» tyder på at filmfesten kan fortsette. Men hva gjør filmmiljøet med denne suksessen?

DA REGISSØR

Pål Løkkeberg var på sitt mest aktive på 1960-tallet, skal han ha uttalt at Norge var et land for «engangsregissører». Det tok kanskje fem-seks år mellom hver gang man fikk penger til å lage spillefilm, og i ventetida ga mange opp. I Danmark har situasjonen alltid vært annerledes, der har man hatt en filmskole i snart 40 år, og der har man hatt en sammenhengende film- og mediepolitikk. Resultatene har vært åpenbare. Danske filmnavn som Bille August, Lars von Trier, Thomas Winterberg, Lotte Scherfig m.fl. er i dag internasjonale størrelser. Hvordan er danskene kommet dit?

BEHOVET FOR

kontinuerlig rekruttering til filmmiljøet ble satt i system da en ny fireårig filmavtale ble undertegnet i Danmark i fjor. Da oppsto Talentudvikling , en satsing som forvalter mer enn 100 millioner øremerkede danske kroner fra Det Danske Filminstitut, Danmarks Radio og TV2 Danmark, med det for øye å skape muligheter for at nytt talent kan blomstre, modnes og deretter produsere film. Kunstnerisk leder av Talentudvikling, Vinca Wiedemann, er gjest på Den Norske Filmfestivalen i Haugesund for å fortelle om «den danske måten».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer