Talent er in

Boyband-tida er forbi. Nå er det purunge talenter som gjelder.

Det begynner å bli en stund siden musikkbransjen mente at den eneste måten å få fram nye stjerner på, var å lage dem selv.

Spice Girls, New Kids on the Block, Boyzone - alle band som var dannet enten etter store auditions eller satt sammen av plateprodusenter - alle med kjempesuksess verden over. Likevel er det en kjensgjerning at de fleste band som er satt sammen på denne måten har begrenset levetid.

Ikke minst må de hele tida kjempe mot onde tunger som hevder at bandet deres er satt sammen av stylister, ikke av sangpedagoger.

I disse cd-brenner-tider må musikkbransjen være kreativ og frampå for å overleve. Bransjen trenger talent, de trenger musikere som kan levere mer enn én hit. Og trenden er klar: det er unge, veldig unge, talenter som gjelder. Og de fleste er jenter.

Joss Stone, Jojo, Avril Lavigne, Renee Olstead, Alicia Keys og våre egne M2M og Lene Marlin - noen av disse var bare 12-13 år da de debuterte med låter fulle av livsvisdom om kjærlighet og skolen.

- Det er mye jobb. Men jeg liker det, you know, det er spennende. Og det er gøy å synge. Det er fantastisk å synge, forteller en begeistret Joss Stone på sin egen hjemmeside. Og den litt naive holdningen til hele greia, til suksessen og platebransjen, er typisk for de nye, unge talentene. Som Lene Marlin, som lenge klimpret for seg selv på pikerommet i all hemmelighet, før venner overtalte henne til å sende inn en demo til et plateselskap.

Plateselskapene gleder seg over de nyfunne skattene, for jo yngre de er og jo mer talent de har, desto større er sjansene for en lang og hit-rik karriere.

- På 80- og 90-tallet tenkte industrien mer på kjappe hits enn å utvikle kunstnere på et mer langsiktig plan, sier PR-sjef i EMI Tyskland, Uli Mücke til Spiegel.

LENE MARLIN: Ungt talent - Lene er en del av en ny trend i musikkindustrien. Foto: Jeanette Landfald
LENE MARLIN: Ungt talent - Lene er en del av en ny trend i musikkindustrien. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

- Nå, derimot, er strategien å binde unge musikktalenter så tidlig og så lenge som mulig til firmaet, fortsetter han.

Også i Norge er denne trenden merkbar. Ifølge direktør for Warner Music Norge Fred Engh, kommer det færre, men bedre album ut nå enn for noen år sida.

- Markedet blir metta når bransjen pøser på med album etter album i samme sjanger. Det snur langsomt, vi vil ha mer kvalitet, mener han.

Engh vil ikke operere med noen aldersgrense på talent.

- Nei, hvis det kommer noen skikkelig bra, er det klart vi blir glade. M2M, for eksempel, de var jo veldig unge, da. Og bra.

Joss Stone debuterte som 16-åring, med en stemme som en 36-åring, i følge kritikerne.
Jojo: Søt jente med søtt navn. Lille Jojo er stor i USA.
M2M: M2M i lykkeligere dager, da de fortsatt var et band. Talent har både Marion Ravn og Marit Larsen nok av.