ÅRETS VINNER:  Odd Magnus Williamson er «morsom, intelligent og talentfull», ifølge Elle. 

Foto: Siv Johanne Seglem
ÅRETS VINNER: Odd Magnus Williamson er «morsom, intelligent og talentfull», ifølge Elle. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Talent er sexy - for menn

I fjor var det sutrekoppen Knausgård vi ville ha. I år er det den artige og lekne mannen.

Denne uka kåret Elle Norges mest sexy mann i 2011. Løp og kjøp, skriver Elle på sin nettside, for kanskje nettopp din mann er å finne på lista.

Vi lar oss ikke forbause av så mye lenger, men advarer likevel mot for store forventninger til å finne din mann i ELLEs kåring, til tross for at du mener han er supersexy. Hvorfor? Jo, både fordi dette er en kåring av norske kjendismenn, men også fordi kriteriene som juryen opererer med, strekker seg langt utover «de fysiske sexykriteriene».

Som Norges mest sexy mann kan du gjerne være en innrøykt og mager forfatter som ruger på ørten tusen selvopptatte sider om sitt eget liv.

Knausgård var riktignok fjorårets vinner, men en interessant tankeøvelse er å forestille seg noe liknende i kvinnekåringene. «Norges mest sexy dame i 2012 er Anne B. Ragde»: «Med sitt magnetiske stålblikk og coole rockestjerneutstråling har denne sympatiske, smarte og knakende kjekke sørlendingen skrevet seg inn i våre hjerter». Dette var begrunnelsen juryen brukte i fjor for å gi førsteplassen til Knausgård. Liknende beskrivelse kunne passe Ragde, mener vi.

I årets kåring er det Odd Magnus Williamson som troner på toppen av lista, med den begrunnelse at han er «morsom, intelligent og talentfull». Nå som han har trent for å være med i filminnspillingen av Kon-Tiki, har han dessuten blitt enda mer sexy. Han beskrives som en blanding av en pusekatt og en bad boy.

Det som er «in» på sexyfronten i 2011, er med andre ord å være morsom, smart, trent til å være en villmann, men samtidig være litt pusekatt. Altså en god blanding av det tradisjonelle macho mannsidealet og den «moderne, myke mannen».

Det som uansett er mest avgjørende for å komme i teten, er å være morsom. På andreplass finner vi nemlig Bård Ylvisåker. Slik er det ofte med moter og trender - det som var in i fjor er liksom så skikkelig ut i år. I fjor var det sutrekoppen Knausgård vi ville ha, i år er det den artige og lekne mannen.

FJORÅRETS VINNER:  Karl Ove Knausgård måtte nøye seg med en tredjeplass på Elles liste i år.
 Foto: Anders Hansson, Oktober
FJORÅRETS VINNER: Karl Ove Knausgård måtte nøye seg med en tredjeplass på Elles liste i år. Foto: Anders Hansson, Oktober Vis mer

Knausgård må derfor nøye seg med en tredjeplass, og Elle har fjernet de estetiske begrunnelsene for hvorfor Knausgård fremdeles er på lista. Han må derfor avfinne seg med å være sexy fordi han nekter å stoppe å hamre ut sider som Elle-gjengen vil lese.

Elle kårer altså Norges mest sexy mann, som en motvekt til mannebladenes kåring av deiligste midtsidepiker. Feministene burde applaudere tiltaket og være lykkelige for at kjønnsbalansen er opprettet.

Etter en sammenlikning av slike kåringer for menn og kvinner, lurer vi likevel på hvor det har blitt av de mannlige bloggerne, programlederne, realitystjernene og glamourmodellene? I liknende kåringer for kvinner, finner at omkring 90 prosent av kvinnene som regnes som sexy er innenfor disse sjangrene.

I likestillingens navn, er vi derfor bekymret for om mannlige bloggere, realitystjerner, programledere og glamourmodeller diskrimineres fra slike kåringer? Det tar seg dårlig ut i «verdens mest likestilte land», Elle!

Vi mistenker at skille mellom «den sexy mannen» og «den sexy kvinnen» handler om at de tradisjonelle kjønnsforestillingene fremdeles er definerende. Mannen har tradisjonelt blitt forbundet hodet og kulturen, og har blitt tolket som den handlekraftige og overskridende av kjønnene.

Kvinnen derimot har blitt assosiert med kroppen og naturen. Som mann er det derfor ikke nok å «bare være kropp». Han må også være «noen», og i moderne tid er mannen «noen» dersom han er talentfull og lager musikk, humor, film eller litteratur i grenseoverskridende særklasse.

Dette finner vi også representert på lista i form av fiolinisten Charlie Siem, bergensrapperen Lars Vaular og produsent og DJ Hans Petter Lindstrøm. De har åpenbart utseendet med seg, men er primært musikktalenter som spiller musikk som «guder».

IKKE MANN:  Kunne ikke Anne B. Ragde blitt beskrevet som sexy på samme måte som Knausgård, spør kronikkforfatterne.
 
Foto: Lars Myhren Holand
IKKE MANN: Kunne ikke Anne B. Ragde blitt beskrevet som sexy på samme måte som Knausgård, spør kronikkforfatterne. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

På lista er det også noen vaskeekte mannemenn. Aksel Lund Svindal og John Carew lever opp til det tradisjonelle kroppslige idealet som noen okser med kropper av jern. De representerer den «harde mannen» som er macho og som alltid står parat med sin urkraft til fysisk krevende oppgaver.

Musklene alene får ikke menn til topps, muligens fordi dette mannsidealet (ifølge ryktene) er på vei ut. Med dagens moderne barnevogner og felles trillegrupper for menn, er det ikke lenger behov for massiv muskelkraft for å løse hverdagsutfordringene. Men fortvil ikke Carew og Svindal. Det er godt mulig at de morsomme barnerumpene er «ut» neste år, og at muskler kommer på moten igjen. Vi venter i spenning.

Men bildet er ikke så svart-hvitt. Vi har jo tross alt Didrik Solli-Tangen på fjerdeplass, og ingen kan beskylde ham for å gjøre det spesielt godt i talentkonkurranser. Vi tenkte umiddelbart: Her har vi pusekatten vår.

Men nei da, det er ikke derfor han er på fjerde plass. Han var nemlig med i en episode av Torsdag kveld fra Nydalen, hvor han var rett og slett «supermorsom». Det er derfor Elle redaksjonen nå står i kø for å smøre kroppen hans inn med babyolje. Dette er jo noe å ta med seg for Stella Mwangi og Maria Haukås Mittet.

Med jevne mellomrom hører vi at mannsrollen er i krise. Mannen sliter med å finne sin plass mellom den moderne myke mannen og machomannen.

På denne lista finner vi altså ulike tilnærminger til denne utfordringen. Den umiddelbare løsningen ser ut til å være å komme seg på et humorprogram. Kan du i tillegg legge ut på en Kon-Tiki-ekspedisjon med et filmcrew (hvor du er morsom, talentfull, og litt pusekattaktig samtidig), tar du knockout. Så gutter, kom dere ut av treningsstudio og bli «noen» som vi kan le av eller beundre fordi dere sutrer så intenst mye.

Er dette et mannsideal vi kan stille oss bak? Ja, hvis vi godtar at dette er en kjendiskåring, er vi positive til at Elle definerer det å være sexy ut fra flere kriterier enn bare kropp. Det er nødvending å utvide sexykriteriene, til å inkludere personlige egenskaper og kvaliteter som vi beundrer.

Det som er mest påfallende, er derfor forskjellen mellom kvinnekåringene og mannekåringene. Hvor blir det av kvinnene vi beundrer først og fremst fordi de er «talentfulle, morsomme og smarte»? Kvinnekåringene forteller oss at kvinner må ha en sexy kropp (etter pornografiske eller modellkriterier) for å være sexy. Vi etterlyser derfor sexykriterier for kvinner og kvinneidealer som gjenspeiler særegenhet, sjarm, talent, intellekt og humor.