VARIERT: Bendik Kaltenborn imponerer i sin første bokutgivelse med tegneserier.
Foto: Håkon Eikesdal
VARIERT: Bendik Kaltenborn imponerer i sin første bokutgivelse med tegneserier. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Talent med en forkjærlighet for det rare og absurde

Praktfull seriekunst.

||| TEGNESERIE: Norske Bendik Kaltenborn (f. 1980), som fra før er kjent fra sin tid i tegneseriekollektivet Dongery, har en egen evne til å få alt han gjør til å se helt utrolig bra ut. Ikke bare eksperimenterer han effektfullt på sida med ulike skrift- og rutetyper. Han har også en evne til å variere strek, stil og innhold, fra det tilsynelatende enkle og nokså ubearbeide til det ytterst forseggjorte, fra det tause til det snakkesalige, som virkelig imponerer.

Mange kilder
Kaltenborn eksperimenterer også med selve tegneseriemediet, ved for eksempel å avfotografere selvbygde tablåer og deretter tegne digitalt på dem. Kaltenborn er dessuten en begavet kolorist som noen ganger vet at svart-hvitt er best, mens han andre ganger virkelig slår seg løs med en fargeprakt som leder tankene til noen av de helt store signaturene i tegneseriehistorien.

Som Knut Nærum skriver i et fint, lite forord til utgivelsen: «Stilen har hundre mødre og fedre, så mange opphav at det blir urimelig å peke på ett av dem. For ikke å snakke om onklene.» Selv får jeg, når jeg ser de ofte litt stakkarslige figurene hans og måten han eksperimenter på de fargesterke sidene, assosiasjoner til den amerikanske mesteren Chris Ware, hvis mesterverk «Jimmy Corrigan» No Comprendo sender ut på norsk i disse dager.

Full av faen
Kaltenborn har imidlertid fortsatt et godt stykke igjen til Wares voldsomme følelsesmessige kraft. De nærmere 50 ulike bidragene i «Serier som vil deg vel» spenner fra plakater til serier på 24 sider. I all hovedsak har de vært trykt i norske og utenlandske publikasjoner tidligere. De uttrykker ganske visst både såre følelser og triste skjebner.

Men på tekstsiden synes jeg Kaltenborn fortsatt har en del å gå på. Tekstene og dialogene hans, og historiebruddstykkene de er med på å formidle, er ofte — ganske sikkert bevisst — vanskelige å få grep om, fulle av absurditet og en skakk humor som imidlertid sjelden er av typen man ler høyt av. «Tissen til naboen er full av brus», er en ikke atypisk linje, mens slanger biter revolvermenn i nesa, nakne herrer dukker opp i hagen og brødskiva er «full av faen».

Kaltenborn bruker både egne barndomsminner og overhørte setninger med god effekt, men for ofte synes jeg det hele blir så rart og upoengtert at det nærmer seg det intetsigende. Jeg trekker litt på skuldrene heller enn at tankene settes i sving, og velger å konsentrere meg om de vakre tegningene isteden.

Talent med en forkjærlighet for det rare og absurde

Tegnerens høyst personlige variant av Steffen Kvernelands «Amputerte klassikere» er et eksempel: Når Kaltenborn velger seg bøker å amputere, går det i alt fra Magnus S. Rønningens «Oppskriften», Mads Larsens «Pornopung» og Ingar Sletten Kolloens «Snåsamannen» (som her foreskriver Donald Fagen-låter), til Hemingways klassiker «Den gamle mannen og havet» og Cora Sandels «Kranes Konditori». Tegningene og fargene er uimotståelige, men litteraturen er med et par unntak behandlet på en måte som ikke nettopp umiddelbart kaster lys over verket.

Popkultur
Selv påpeker Kaltenborn de mange businessmennene i seriene sine, men han har også en generasjonstypisk forkjærlighet for alskens popkultur: Her dukker både Elton John og Michael Jacksons «Thriller» opp der Turid Birkeland spiller en hittil ukjent rolle for henne - opp i nye sammenhenger. Det samme gjør Gollum fra «Ringenes herre», som har forflyttet seg til Bjørneboe-klassikeren «Uten en tråd».

En lett makaber dose mediesatire, med en kvinnelig Aftenposten-journalist i hovedrollen, har Kaltenborn også funnet plass til. Alt i alt gir jeg «Serier som vil deg vel» mine varmeste anbefalinger, selv om jeg tenker at tegnebegavelsen Kaltenborn denne gang viser seg som en kanskje vel så god illustratør som serieskaper.

KORT KLASSIKER: Bendik Kaltenborns versjon av Gert Nygårdshaugs roman «Mengele Zoo».
KORT KLASSIKER: Bendik Kaltenborns versjon av Gert Nygårdshaugs roman «Mengele Zoo». Vis mer

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 28. desember 2009.