Talent og rutine

Fjernsyn stiller store krav til programledere. En viktig faktor for å bli bra på fjernsyn, er at du har vært mye på fjernsyn.

Fjernsyn stiller store krav til programledere. En viktig faktor for å bli bra på fjernsyn, er at du har vært mye på fjernsyn. Skal man fungere på skjermen, skal man helst ha et medfødt talent for det - og riktig lang erfaring.

En av dem som ennå ikke har så veldig lang erfaring, men har talentet og stadig blir bedre og bedre, er NRKs nye sjefkokk Lars Barmen. I går fikk vi et kombinert reise- og matprogram, med Barmen på besøk på Færøyene, som gjest på turistfiskerskøyta «Nordlysir».

Tenna i tare

Og her fikk vi smake lokalmat tilberedt på Barmen-vis - som halvrå sjøkreps kokt i noen talte sekunder, med engasjerte lovtaler til delikatesser som lukkemuskelen på modiolus modiolus - diskusjoner om muligheten for å sukkerstrø stekt tare for å få den til å smake enda lekrere. Og mens vi tar det med ro og tenker på muligheten av å tygge tare, tar Barmen og mannskap oss med på en rundtur rundt Færøyenes kystlandskap - mens Barmen får det til å se lett ut å hoste opp delikatesser med en wok og en skjærebrenner, litt dypvannskrabber og tang. Vi lærer både at det er enklere å lage mat enn vi tror, og samtidig at det finnes flere muligheter enn vi noen gang har tenkt oss.

Og der Espelid Hovig forsiktig nevnte muligheten for litt vin i sausen, tar Barmen seg en karslig slurk av ølflaska etter å ha helt brunøl over potetene.

Kombinert med god fotografering og produksjon, og Barmens rolige og samtidig engasjerte og entusiastiske sjarm, blir resultatet strålende. For alt jeg vet smaker stekt tare med sukker godt.

Stadig bedre

«Redaksjon 21» har Knut Olsen, som tydelig trives med rutinen man får etter å levere fire sendinger i uka over en tid. I går hadde han studiodebatter om barne- og ungdomsvoldtektene i Oslo, og om nedgangen for internettaksjer på børsen. Det er i seg selv et spenn - det første styrte han godt, i det andre ble han reddet av gode gjester.

Barneombudet har hatt 135 voldtektshenvendelser i fjor. Bare to av dem endte med politianmeldelse. Seksualisert vold er en reelt problem i barne- og ungdomsmiljøer, og i samtalen fikk Olsen synliggjort vanskelighetene.

I debatten om internettaksjer var Olsen på tynn is. Men gjestene visste hva de snakket om, og lot seg ikke vippe av pinnen av at Olsen selv ikke helt fikk med seg hva gjestene faktisk sa.

Rutinen sikret at det så bra ut, selv når programlederen glemte å lytte.

Og på NRK2 gikk siste episode av mafiaserien «Sopranos». Det har vært en strålende serie - verdifull fjernsynsdramatikk på sitt beste.