-  Talerør for terroristene

NRK og TV 2 beskyldes for å operere som talerør for terrorister når de viser gisseldramaer og autentiske drap på tv.

Forskningsassistent Anders Romarheim ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er ikke nådig i sin kritikk mot masse- mediene, og da spesielt tv-kanaler som viste levende bilder av Kim Sun-Il som ber for sitt liv eller halshoggingen av den amerikanske forretningsmannen Nicholas Berg.

-  NRK og TV 2 opererer som mikrofonstativ for terroristenes propaganda, hevder Romarheim.

Avhengig av tv

-  Internasjonal terrorisme er nesten helt umulig uten massemedier, spesielt tv. Hensikten er å skape frykt, som de får god hjelp til. Tv-kanaler viser terroristenes egne videoer. Det er en helt bevisst strategi som terroristene lykkes med, sier Romarheim, som forsker på internasjonal terror og bruk av propaganda.

-  På den måten får terroristene regien, sier han.

Han mener ikke at mediene ikke skal formidle den grusomme sannhet, men han er oppgitt over at terroristenes egne videoer så å si uredigert bli kringkastet av tv-stasjoner verden over.

-  Al-Jazeera er desidert verst. Men selv om den er først ute, bør ikke NRK, TV 2, BBC, CNN og de andre tv-kanalene vise det samme. Alle tv-kanaler har et selvstendig ansvar, mener han.

Skaper frykt

Romarheim mener det er et etisk spørsmål hvor mye av gisseltakernes og terroristenes videoer og bildemateriell som skal vises på tv. Når det gjelder de siste videobildene av den sørkoreanske tolken som nylig ba for sitt liv og halshoggingen av den amerikanske forretningsmannen Nicholas Berg tidligere i år, mener han at både NRK og TV 2 har gått langt over streken.

-  Sterkt redigerte videosnutter eller bare stillbilder burde holde, sier Romarheim. Han mener gisseltakerne ofte har helt urealistiske krav, og at hensikten til sjuende og sist bare er å skape frykt.

Terroren mot USA 11. september 2001 og Irak-krigen har utløst en rekke gisseltakinger, som virker forsterkende jo mer de kringkastes.

-  Men skyter ikke du på budbringeren fordi du ikke liker budskapet?

-  Det er et interessant spørsmål, men svaret er nei. Vi må ikke lukke øynene for internasjonal terrorisme, men massemediene må være seg sitt ansvar bevisst så de ikke løper terroristenes ærend.

-  Viktig hendelse

Nyhetsredaktør i TV 2, Kjell Øvre Helland, er ikke enig i at terroristene slipper til for lett.

-  Gisseldramaet er en viktig hendelse, og en del av en storpolitisk konflikt, sier han til NRK.no.

PROPAGANDA: Forskningsassistent Anders Romarheim ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt hevder at NRK og TV 2 opererer som mikrofonstativ for terroristenes propaganda når de viser bilder som dette, av det sørkoreanske gisselet Kim Sun-Il. Liket av Sun-Il ble funnet 22. juni.