Taliban på Tinget

Aktørene bak «Hent soldatene hjem» må være klar over at vi nå lever i ett globalt sikkerhetspolitisk rom som bringer med seg et alvor og et ansvar som er nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Afghanistan-debatt kan ha direkte og farlige effekter for nordmenn i felt. Taliban er aktør i vår politikk som vi i deres. Det er direkte politiske dynamikker mellom det som skjer i felt og hjemme: Vi lever i en fredslogikk her hjemme og blir sjokkert når det er krigshandlinger med skadde og falne. Vi er desto mer attraktive som mål for Taliban og andre opprørsgrupper. De sikter seg logisk inn mot de nasjoner som er lettest å påvirke.

Det farlige paradokset er at jo mer motstand vår deltagelse i ISAF får på hjemmebane, desto mer utsatt blir nordmenn i felt for kidnappinger, attentater og angrep. Dette gjelder ikke minst sivile aktører som ikke kan beskytte seg like godt som militære.

Den nye globale sikkerhetspolitikken som typisk sett består av vestlige aktører i internkonflikter versus geriljagrupper er preget av asymmetri og globalisering på samme tid.

Dette krever to ting i hodet. Det ene er at krigen ikke skal vinnes. Det andre er at det viktigste slaget er politisk og utkjempes her hjemme, ikke i felt:

Bruken av militærmakt mot en gerilja er ikke en krig mot en tradisjonell fiende. Det er heller en aksjon mot opprørere, noen ganger med konvensjonell væpnet motstand, slik som i den norsk-tysk-afghanske offensiven mot Taliban nylig. Geriljakrig vinnes aldri uten at folket er med vinneren, derfor er «hearts and minds» selve nøkkelen. De sivile virkemidlene er derfor de viktigste. De militære skal «rydde plass» slik at de kan virke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer